Svenska Yle tvingades censurera sig själv i debatt på Instagramkonto: ”Ett olyckligt meningsutbyte”

Ett reportage om antidepressiva mediciner på Svenska Yle ledde till en hetsig diskussion på mediebolagets Instagramkonto. Efter ett tag gick Yle in och tog bort kommentarer – av sin egen redaktör. 

Skärmdump från Svenska yles instagramkonto.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
14.09.2022 14:53 UPPDATERAD 14.09.2022 15:43
Svenska Yle gjorde nyligen ett reportage om antidepressiva mediciner och om forskningen hur mediciner påverkar människan. Reportaget debatterades på Svenska Yles Instagramkonto där diskussionen gick het – också mellan debattörer och en redaktör på Yle. 
Läsare har hört av sig till HBL och tycker att redaktören gav konstiga, förolämpande och elaka svar i diskussionen på Instagram. 
När det påpekades att en grundkurs i bemötande av debattörer på Instagram skulle vara bra svarade redaktören: ”Förstås, ursäkta. Vill ni ha kaffe och te med era kommentarer”. 
Då en läsare skrev att Svenska Yle "blivit som Expressen" – också på sociala medier – och att hen funderar på att skriva ett mejl till redaktionen, kontrade redaktören med att: ”Okej, men kom ihåg att det här är din åsikt. Det finns andra. Om du inte får det önskade resultatet av ditt mejl”. 
Jonas Jungar, som är innehållschef för journalistik och etik på Svenska Yle, säger att kommentarerna som gjordes i Yles namn på Instagram inte var acceptabelt.
– Vi har fört en diskussion med de berörda. Det finns inga ursäkter för redaktörens agerande. Vi tar lärdom av det här, säger Jungar.

En kommentar raderades senare. Vem fattade det beslutet?

– Det var vår webbproducent som bad redaktören göra det. Jag sticker inte under stol med att det var ett olyckligt meningsutbyte och vi har fört en intern diskussion. Det gick fel. Publikdialog är inte det lättaste och vi publicerar mycket innehåll. Ibland går det fel, som i det här fallet, säger Jungar.
Uppdatering 14.9 kl. 15.40: Det citerade svaret till läsaren var ett svar på frågan om "Svenska Yle blivit som Expressen", inte om Svenska Yle borde vara den bästa versionen av sig själv, som det stod i en tidigare version.

ANDRA LÄSER