Det finns något för alla under kärleksveckan i Helsingfors

Veckan efter midsommaren firas traditionellt pride-veckan i Helsingfors. Den är späckad med olika slags fester, föreläsningar och andra evenemang – vissa virtuella, andra inte.

En puss under pride-paraden sommaren 2019.
Det är föreningen Helsinki Pride som organiserat det officiella programmet under veckan. På grund av coronapandemin ser pride-veckan lite annorlunda ut. Någon traditionell parad organiseras exempelvis inte i år.
I stället ordnas en så kallad virtuell parad, där deltagarna uppmanas att fira veckan på sitt eget sätt. Den stora konserten, som brukar vara en av höjdpunkterna, är virtuell och strömmas.

Mycket virtuellt, men inte närapå allt

Varje dag under pride-veckan är fullspäckad med program, här följer ett axplock av dem. Den kompletta listan hittas på Helsinki Prides webbplats, där även de virtuella programmen kommer att strömmas. Evenemangen är huvudsakligen på finska, om inte annat nämns.
Ett flertal program är kontinuerliga eller ordnas dagligen.
Från måndag till fredag ordnas det en efterfest vid uteserveringen på Kaserntorget. För unga ordnas det dagligen evenemang och olika verkstäder i de ungas Pride-hus, som ligger i Vallgård.
Det samma gäller för Månsas Regnbågsoas i Månsasgården, där det ordnas evenemang som graffitiverkstad och hiphopkonsert. Filmfestivalen Vinokino visar dagligen olika filmer på biografen Orion.
Bildkonstnären Heidi Lunabba organiserar tre stycken workshops som en del av hennes serieprojekt Other. En workshop, för icke-vita, äger rum på onsdagen, mellan 14 och 21. Den andra, för människor födda före avkriminaliseringen av homosexualitet, är på torsdag och fredag, mellan 11 och 15.
Den sista workshopen, som är till för alla under hbtq-fanan, är på söndag mellan 15 och 17. Alla tre kräver förhandsanmälan och fungerar flerspråkigt.

Dag för dag

På måndagen, den 28 juni, börjar pride-veckan officiellt klockan 17 med en konsert och tal. Evenemanget strömmas på webben. Konstnärligt lagda kan söka sig till Navigatorn från och med klockan 12, där staden ska färgläggas med hjälp av kritor.
Regnbågsfamiljer kan, på tisdagen, den 29 juni, lära känna andra familjer på familjekafé. Kafét ordnas från 10 till 12 på Tavastvägen 29 och kräver förhandsanmälan. I de ungas Pride-hus kan ungdomar skapa och göra om kläder, med start klockan 15 och 17:30.
Anmälan krävs men ifall det finns plats kan man även dyka upp spontant. Malms kulturhus firar pride med en mängd olika verkstäder och bingo, från och med klockan 15. Förhandsanmälan via Malms kulturhus webbplats.
I Nordsjö kan man skapa en blomsterkrans i pride-anda. Evenemanget äger rum i Nordhuset, mellan 16 och 19.
Om du är ung och vill grilla (och ta det lugnt) på onsdagen, den 1 juli, kan du hänga med på prideungas evenemang. Start från de ungas Pride-hus klockan 15. För engelskspråkiga erbjuds en stadsrundtur med gay-tema klockan 17 med start från Gamla Studenthuset.
Vid Kulturcentret Stoa i Östra Centrum händer det mycket på onsdagen, blomsterkransar, gatukonst och fotografi. Dagen avslutas med en dj-spelning.
På torsdagen, den 1 juli, kan man delta i Helsingfors stadsmuseums fest i Vita salen. Start klockan 17 och på scen står Sofa och F. Därtill är museets utställningar öppna till klockan 22. De ungas parkpicknick startar från de ungas Pride-hus i Vallgård klockan klockan 14.

Svensk pride på Luckan

Den finlandssvenska höjdpunkten torde vara fredagen, den 2 juli. Då organiserar nätverket Svenska Hörnan ett heldagsprogram på Luckan, i centrala Helsingfors. Klockan 10-20 erbjuds deltagare en rad av olika evenemang, allt från sagoläsning med Madame Dickldoo alias Pelle Heikkilä till paneldiskussioner och burleskdans.
Evenemangen har en deltagargräns och kräver anmälan. För unga spelintresserade erbjuds en spelkväll från och med kl. 17 i Spelhuset Sture.
På lördagen den 3 juli smäller det. I alla fall virtuellt. Den traditionella pridekonserten strömmas med start klockan 15. Före det kan man besöka en pride-andakt i Helsingfors domkyrka, klockan 10, eller ta med barnen till en piknick till lekparken Linja, klockan 10.30. Även höjdpunkten för de ungas pride-vecka firas med start klockan 14 i de Ungas Pride-hus.
Söndagen den 4 juli lider årets pride-vecka mot sitt slut. Hela familjen kan fira slutet på pride från klockan 10, på Kaserntorget. Om vädret tillåter kan man sedan fortsätta med ett besök till Skanslandet i närheten av Sveaborg, där det ordnas en guidning i naturen. Startskottet går på Skanslandets pir klockan 15.

ANDRA LÄSER