HBL presenterar: Premiär för Jannes pappapodd

Janne Grönroos och HBL:s nya podd utforskar papparollen ur olika synvinklar. I det första avsnittet berättar skådespelaren Pelle Heikkilä om när han tog sin pappa i kragen och smällde honom mot väggen.

Janne Grönroos nya podd görs i samarbete med HBL. Den första gästen i Jannes pappapodd är skådespelaren Pelle Heikkilä som bland annat berättar om mardrömmarna han lever med.
Jonas Forsbackajonas.forsbacka@hbl.fi
03.11.2022 09:00 UPPDATERAD 04.11.2022 11:10
Skådespelaren Pelle Heikkilä väcktes av en fasansfull mardröm runt klockan fem på morgonen inför dagens poddinspelning, berättar han.
I drömmen hade en pedofil låst in en av hans tre döttrar i ett rum som liknade en cykelkällare. Han kunde inte bryta sig in eftersom han endast hade fel verktyg till hands, och stod i stället och bankade på dörren i total panik.
När han sedan träffade dottern och pedofilen smålog mannen, tittade Heikkilä i ögonen och sa: ”Det är för sent.”
Sedan vände sig dottern mot sin far och sa: ”Pappa, det är inte ditt fel.”
Jannes pappapodd finns att lyssna på Spotify, Youtube, Apple Podcast och Audible. Nästa avsnitt släpps torsdagen den 10.11.

Heikkiläs släkttrauma

I höst gör HBL en podd om papparollen tillsammans med den nyblivna pappan Janne Grönroos. Från och med starten den 3 november kommer Janne utforska hur det känns att vara pappa i ett avsnitt per vecka, åtta veckor framöver.
I poddens första avsnitt berättar Pelle Heikkilä att det kändes som en ”revansch för faderskapet” när han fick veta att han skulle bli pappa för första gången. Hans förhållande till sin egen pappa hade nämligen varit minst sagt problematiskt.
Han berättar att han fick stryk som barn.
– Min farfar slog sina barn, och min far förde det vidare. Det är ett släkttrauma, och jag valde att det kommer ta slut vid mig. Det är ett aktivt val, säger Heikkilä i podden.
För mig föddes kärleken först när barnet kände igen mig.
Pelle Heikkilä

Bankade pappan i väggen

Redan som litet barn bestämde Heikkilä sig för att han aldrig skulle få en son, berättar han. Och trots att det inte är riktigt så det funkar lyckades det: han har tre döttrar i dag.
En gång när han hade varit på besök hos farmor och farfar som liten hittade Heikkiläs mamma honom gråtandes på gården, och frågade honom vad som hade hänt.
– Jag svarade att jag hade insett att om jag får en son så kommer jag bli en farfar, och jag ville inte bli en farfar, säger Heikkilä i podden.
– Min farfar var en fin men söndrig man. Kriget förstörde honom.
Även andra orsaker senare i livet gjorde honom rädd för att få en son.
– Jag var rädd för konflikterna eftersom jag och min pappa har rykt ihop. I något skede när jag fick nog och tränade mycket, och var tillräckligt stark och stor, så tog jag tag i min pappa i kläderna och bankade honom mot väggen och sa att ”nu räcker det”.
Pappan fick en hjärtattack av tilltaget, berättar Heikkilä.
– Som tur var dog han inte, och vi har ett bra förhållande i dagsläget, säger han.

100 procent kärlek

Men poddens första avsnitt handlar inte enbart om våld och elände. Janne resonerar till exempel kring varför det kändes ”poänglöst” för honom att klippa navelsträngen under sin sons förlossning.
Heikkilä bjuder också på en spaning om varför det inte är rättvist att jämföra att skaffa barn med att skaffa hund: ”för hundar älskar man direkt”.
Hans råd till blivande föräldrar är nämligen att inte bli rädd eller orolig om man märker att man inte älskar sitt barn vid första ögonkastet. Eller om man för all del gör det, men sedan märker att kärleken svalnat vid första blöjbytet.
– Jag försöker vara ärlig när det kommer till sådana här saker. Och det här gäller säkert bara mig, för att jag är en sådan narcissist. Men för mig föddes kärleken först när barnet kände igen mig, säger Heikkilä i podden.
– Då var det bara boom bam boom! Och hundraprocentig kärlek!

ANDRA LÄSER