Miss hos myndigheten – anstormning av nya KUK-bilar

Bokstavskombinationen KUK på registerskyltar har på förekommen anledning inte använts tidigare i Finland. Men efter en miss hos myndigheten kör många nya kukbilar på våra vägar.

Terhi Ahde-Uusitalo fick nyligen en ny tjänstebil med bokstavskombinationen KUK på registerskylten. Hon körde med plåtarna i fem veckor, men valde sedan att byta ut dem. "Jag har svenskspråkiga grannar och bolaget jag jobbar för har svenskspråkiga ägare, säger hon om anledningen till skyltbytet.
"På väg till jobbet såg jag en Tesla med registerskylten KUK och tre siffror. Visste inte att det var en tillåten bokstavskombo i det här sammanhanget. Men rimligt ändå på nåt sätt, tänkte jag. Och körde om med min Toyota", berättar sångaren Thomas Lundin på sin officiella Facebooksida.
Inlägget väckte livlig debatt och någon påpekade att samma KUK-Tesla hade setts i Hangö för ett par veckor sedan.

En hel KUK-kull i hamnen

En kvinna berättar i tråden hur hon häromveckan såg över 10 små BMW-bilar i hamnen. "En hel KUK-kull. Jag log när jag tänkte på hur de snart skulle förenas med sina nya ägare", skriver hon om observationen.

"Bilhandlaren upplyste mig om anstötliga skyltar"

Terhi Ahde-Uusitalo nyligen kvitterade ut sin nya tjänstebil, fick hon en BMW med KUK-plåtar.
– Då vi hade avklarat alla formaliteter i bilhandeln sade försäljaren till mig att de hade fått instruktioner av Transport- och kommunikationsverket att upplysa alla som får en bil med KUK-plåtar att bokstavskombinationen väcker anstöt på svenska och att kunderna därför kostnadsfritt får byta ut registerplåtarna.
– Jag är finskspråkig men insåg förstås när bilhandlaren upplyste mig om saken vad det var frågan om. Jag tyckte det var lite lustigt. Först tänkte jag att jag inte ids göra något åt saken eftersom jag ville ta bilen i bruk genast, säger Ahde-Uusitalo.

Väckte förvåning

Ahde-Uusitalo körde med KUK-plåtarna i fem veckor. Under den här tiden frågade svenskspråkiga bekanta henne om hon var medveten om vad det stod på registerskylten. En del kolleger tyckte att det var märkligt att myndigheterna hade godkänt bokstavskombinationen.
– Mina grannar mitt emot vårt hus är svensktalande och jag tänkte att det kanske för dem inte är så trevligt att varje dag se vad det står på min bil. Bolaget som jag jobbar för har dessutom svenskspråkiga ägare så efter ett tag bestämde jag mig för att trots allt byta ut plåtarna, säger Ahde-Uusitalo.
På besiktningsstationen i Mankans där Ahde-Uusitalo fick nya skyltar till bilen, berättade tjänstemannen att också han hade fått en KUK-bil. Han bor i Grankulla och fick anmärkningar av vissa damer i grannskapet som tyckte att han körde med en olämplig skylt.

Myndigheten: Beror på mänskligt misstag

Jarkko Pudas, chef för bilregistreringen vid Transport- och kommunikationsverket, säger att de nya KUK-skyltarna beror på ett mänskligt misstag vid myndigheten.
– Efter att vi lät tillverka ett parti med 900 KUK-registernummer började vi få respons om saken. Största delen av partiet från i somras hann vi dra in, men en del av bilarna registrerades med bokstavskombinationen i fråga. I framtiden måste vi se till att motsvarande misstag inte upprepar sig, säger Pudas.
Direktiven från myndigheten har varit att kunderna kostnadsfritt får byta ut KUK-plåtarna. Ahde-Uusitalo säger till HBL att hon betalade ungefär 17 euro för de nya plåtarna vid besiktningsstationen.
– Om så har skett är det ett misstag. Normalt debiterar vi 17,90 ifall någon får en ny bil med plåtar som väcker anstöt. Men i det här fallet har vi sagt till besiktningsstationerna att inte debitera någonting alls, säger Pudas.
På finska är ord med bara tre bokstäver rätt ovanliga, men på svenska finns många ord med tre bokstäver. Transport- och kommunikationsverket har ingen lista över förbjudna bokstavskombinationer. Men enligt Pudas har myndigheten ändå valt att undvika vissa kombinationer.
I Sverige har Transportstyrelsen utfärdat en lång lista över spärrade bokstavskombinationer som inte används vid tilldelning av registreringsnummer. KUK får till exempel inte stå på svenskregistrerade bilar. Inte heller ARG, FAN, HOR, LEM, RUS, SEX och TOA för att nämna några.
ANDRA LÄSER