Stympad börshandel efter teknikstrul – Lauri Rosendahl: Vi vill be om ursäkt

Fredagens börshandel blev rejält naggad i kanterna på grund av ett tekniskt fel hos börsoperatören Nasdaq. Vd Lauri Rosendahl ber om ursäkt.

Lauri Rosendahl är vd för Nasdaqs nordiska börser.
Vid lunchtid stängde Nasdaqs börser i Helsingfors, Stockholm, Köpenhamn, Reykjavik och i Baltikum. Orsaken var ett tekniskt fel – enligt TT ett anslutningsproblem som påverkade handeln med aktier och derivat. Vid 14-tiden körde handeln i gång igen, för att bara några minuter senare avbrytas än en gång.
Efter flera timmars paus öppnade Helsingforsbörsen klockan 17.15 och stängde vanlig tid 18.30. Samma tidtabell följde börserna i Köpenhamn och Reykjavik, medan Stockholmsbörsen och Nasdaqs baltiska börser förblev stängda resten av fredagen. Den aktiehandel som skedde under minuterna kring klockan 14 makulerades.
"Vi vill be om ursäkt för det besvär det har orsakat både börsmedlemmar och alla som investerar på våra marknadsplatser", säger vd Lauri Rosendahl i ett skriftligt uttalande till TT.
På Helsingforsbörsen hörde fredagen inte till rapportsäsongens livligaste handelsdag, rapporter kom från YIT, Next Games, Qt Group, Robit och Tulikivi. Värre var det i Köpenhamn där bland annat läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som är ett av Nordens största bolag, och Danske Bank levererade sina rapporter.
För en småsparare är ett avbrott på några timmar kanske ingen katastrof, men för en daytrader, som livnär sig på börshandel, är situationen frustrerande.
Också för ett och ett halvt år sedan låg börsen nere efter ett felaktigt brandlarm i ett datacenter utanför Stockholm.
ANDRA LÄSER