USA vidare – Pulisic skadad matchvinnare

När allt kom omkring kokades storpolitiken, det iranska folkets motsättningar, slagorden och flaggtjafset mellan fotbollsförbunden ned till en fotbollsmatch elva spelare mot elva. Den vann USA med 1–0. Den iranska truppen får åka hem – måhända i enskilda fall till en osäker framtid.

USA:s Christian Pulisic skadade sig i samband med segermålet mot Iran.
30.11.2022 06:16
Christian Pulisic, född i Hershey, Pennsylvania, och av delvis kroatiskt ursprung, var den ende spelaren på al-Thumama Stadium som lyckades med det fotboll ytterst går ut på.
Att göra mål.
En del sådana är viktigare än andra. Pulisics mål tog USA till åttondelsfinal mot Nederländerna.
Den inledande amerikanska ansatsen att vinna snarare än den iranska att inte förlora fick avgörande betydelse.
Iran, som bara behövde en poäng för att hålla USA bakom sig i gruppen, gav sig inte ut på några onödiga, våghalsiga offensiva äventyr utan försökte kontrollera matchen.
Det gick hyfsat, men inte tillräckligt bra.
Efter flera mer eller mindre farliga amerikanska försök slog trion Weston McKennie, Sergino Dest och Christian Pulisic till och rev isär det iranska försvaret.

Skadad målskytt

McKennies inlägg från vänster nådde Dest, som nickade ned till Pulisic vars bredsida smet förbi Alireza Beiranvand.
USA fick slutligen betalt för sina ansträngningar, men Pulisic fick samtidigt en rejäl smäll och låg kvar inne i målet där han vred sig i smärtor. Den högprofilerade anfallaren från Chelsea kom inte ut till andra halvlek.
– Självklart är vi väldigt tacksamma att han kastade in sin kropp där. I slutet var det med andan i halsen vi klarade det, men vi fick det gjort och vi är glada över att fortfarande vara här, säger McKennie till AP.
Iran skapade ingenting att tala om – inte ett enda avslut nådde hela vägen till Matt Turner under de första 45 minuterna.

Starkt inhopp av Ghoddos

Pulisic ersattes av Brenden Aaronson. Samtidigt kom Saman Ghoddos in för Sardar Azmoun i Iran. Vad kunde Ghoddos, född i Malmö och med tidigare klubbadresser som BK Vången, FC Malmö, Limhamn Bunkeflo, Trelleborgs FF, Syrianska och Östersunds FK, göra?
Nästan kvittera, när han nådde en boll med pannan, men inte lyckades styra nicken rätt.
Ställda inför nödvändigheten att göra 1–1 för att få lira vidare i VM spelade Iran som ett annat lag efter pausen. Ghoddos var glödhet, men lär inte glömma missen i 64:e minuten. Han försökte placera in bollen intill ena stolpen, men sköt utanför.
Iran hade flera lägen att kravla sig vidare från gruppen, men USA höll undan över de nästan tio, dramatiska tilläggsminuterna.

Rashford tog chansen

I gruppens andra match, som spelades samtidigt, inledde England ungefär lika stabbigt mot Wales som man presterade under merparten av de 90 minuter i 0–0-mötet med USA.
Något hände efter pausen. Då small det omgående två gånger inom en dryg minut. Först prickade Marcus Rashford in en frispark varpå Phil Foden – båda fick för första gången i VM chansen från start – enkelt stötte in Harry Kanes smart slagna diagonalpassning genom målområdet.
Rashford stänkte in slutresultatet 3–0 och sitt andra mål, den här gången mellan benen på Danny Ward. I åttondelsfinalen väntar Senegal.
– Det är det här jag spelar fotboll för, de stora stunderna, de bästa stunderna. Jag är mycket glad att vi är vidare. Jag har stora ambitioner med det här laget och jag tror att vi kan spela ännu bättre, säger Rashford till BBC.
Kymigt för Cymru, som Wales vill bli kallat, som inte hade något att svara med och får åka hem med bara en poäng från sitt första VM-slutspel sedan besöket i Sverige 1958.

ANDRA LÄSER