Glasfiberbåten Greta drivs med egna solpaneler

Den soldrivna glasfiberbåten Greta är liten och seg. Entreprenörerna Emil Finne och Patrick Eriksson vill med sin nyskapelse motbevisa dem som tror att elbåtar som endast drivs med sina egna solpaneler är en utopi.

I vinter börjar Jakobstadsbolaget Finer serieproducera solpanelsdrivna båten Greta. Företagarna Emil Finne, vid rodret, och Patrick Erikson, blickar förutom mot den finska marknaden, mot Mellaneuropa, och särskilt tyska och schweiziska sjöar med förbud mot förbränningsmotorer.
Nästan helt ljudlös, bortsett från det tysta surret från en roterande propeller, närmar sig den lilla glasfiberbåten Greta med eldriven aktersnurra kajen vid Gräsvikskanalen i Helsingfors för att plocka med sig HBL på en höstlig provtur.
Gretas uppfinnare är här för att demonstrera sin skapelse som i vinter börjar serieproduceras i Finlands båtbyggarhuvudstad Jakobstad.
Emil Finne som till utbildningen är diplomingenjör i fordonsteknik är vd för bolaget Finer. Affärskompanjonen och entreprenören Patrick Eriksson fungerar som styrelseordförande.
Bolaget grundades för 1,5 år sedan i samband med att coronapandemin bröt ut.
– Idén bakom Greta hade funnits redan länge i mitt huvud. Jag ville motbevisa den felaktiga uppfattningen om att det inte går att konstruera en elbåt som enbart drivs med solpaneler. Då coronan slog till fick jag mer tid över och i fjol våras testade vi att bygga en första prototyp, säger Emil Finne.
Prototypen fungerade över förväntan och fram till dags dato har man tillverkat ett tiotal Gretor.
Företagarna vill inte direkt avslöja om Greta är uppkallad efter den svenska opinionsbildaren och aktivisten Greta Thunberg. Men bolagets slogan "Du behöver inte vara stor för att göra skillnad", antyder att så är fallet.
Hittills har de två entreprenörerna fokuserat på att marknadsföra båten bland fritidsfiskare. En annan grupp som har visat intresse är sommarstugeägare.
Då HBL träffar de två företagarna har de just återvänt från en försäljningsresa genom hela östra Finland

Prestigefyllt

På samma sätt som elbilar utöver att de är miljövänliga, kan betraktas som statussymboler, är det också prestigefyllt att kunna köra båt helt utsläppsfritt. Då Finne och Eriksson visade upp Greta i östra Finland fick de kommentarer om att lokalinvånare knappast ännu i det här skedet kommer att punga ut med 5 000 euro för en Greta. Men att det bland sommargäster från Helsingfors torde finnas ett större intresse.
Gretas fördäck som börjar redan vid båtens mittbänk är specialdesignat. Hela fördäcket är klätt av plastinkapslade solpaneler som passagerarna kan stå, sitta eller ligga och sola sig på.
– Många verkar tro att solpaneler är väldigt känsliga, men så är inte fallet med Greta, Man behöver inte vara rädd att panelerna far illa utan man kan använda fördäcket utan att vara aktsam om panelerna. Till exempel kan man stå och fiska på däcket som har en beläggning som fungerar som halkskydd, säger Finne.
Under däcket finns ett rymligt förvaringsutrymme.

Lyckades inte köra tomt batteriet

Gretas marschfart är fem knop och sänker man hastigheten till mellan två och tre knop är räckvidden dagstid, även under mulna dagar, oändlig. Efter solnedgång kan man köra cirka 20 sjömil, enligt tillverkarna.
– I somras försökte jag köra tomt batteriet, men misslyckades. Jag körde fem, sex timmar, men hon bara knegade på och kroknade aldrig, säger Finne.
Så vitt Finne och Eriksson vet, är Greta tills vidare den enda båten för serieproduktion som till 100 procent drivs med egna solpaneler.
Entreprenörerna är väl medvetna om att det finns en efterfrågan på något större båtar än Greta som är 4,7 meter lång och godkänd för tre personer. Större båtar finns på ritbordet och är så småningom på väg. Till exempel en drygt sex meter lång båt för sex personer som bättre lämpar sig för familjer med packning som ska ta sig till och från en sommarstuga i skärgården.
Det är ingen hemlighet att de två entreprenörerna redan blickar utanför Finlands gränser, framför allt mot Mellaneuropa och tyska och schweiziska sjöar med förbud mot förbränningsmotorer.
Bolaget som vill expandera, för preliminära diskussioner med presumtiva finansiärer.
ANDRA LÄSER