Benjamin Källman: Fokus på prestationen, inte poängen

Förlusten mot Danmark i EM-kvalpremiären må ha varit förväntad men innebär ändå extra press inför kvalets andra bortamatch mot Nordirland. En gammal visdom gäller för Finlands fotbollsherrar i den kyliga söndagskvällen i Belfast: håll fokus på det väsentliga.

Benjamin Källman ser fram emot EM-kvalmatchen mot Nordirland. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
26.03.2023 15:44
Det blev ingen ny skräll på Parken i EM-kvalpremiären för Finlands fotbollsherrar som nu får ladda om och ställa sig in på match nummer två mot Nordirland på Windsor Park i Belfast.
Nordirland, som å sin sida inledde sitt kval med en budgeterad seger över blåbäret San Marino, hör till Finlands huvudmotståndare i kvalet.
– De är ett väldigt bra lag som spelar fysiskt och rätlinjigt. Jag ser fram emot matchen. Den blir väldigt annorlunda än matchen mot Danmark, säger anfallaren Benjamin Källman via en videolänk från Belfast.
I förhandsspekulationerna snackades det en del om Finlands budgeterade seriepoäng efter kvalinledningen. Tre eller mer och betyget är godkänt, en eller i värsta fall noll poäng och kvalstarten kan kallas en besvikelse.
Källman viftar bort snacket om extra press inför mötet med Nordirland.
– Jag tycker vi ska fokusera mer på hur vi presterar. Genom det ger vi oss en chans att få med oss så många poäng som möjligt. Vi börjar kvalet med två väldigt svåra matcher. Det är onödigt att ta på oss extra press. Såklart går vi in för att vinna, precis som alltid vi spelar. Man tar en match åt gången, säger 24-åringen.
Källman följde med matchen mot Danmark från bytesbänken då veteranerna Teemu Pukki, Joel Pohjanpalo fick sig nittio minuter var på topp. Av anfallsspelarna fick också Marcus Forss sig ett inhopp.
Källman slog igenom i landslaget med besked i förra sommarens Nations League där han stod för två fullträffar och en assist. Senast han spelade i landslagsskjortan i november i en träningsmatch mot Norge lyckades han också med målskyttet.
– Förra året var mitt största i landslagsbilden. Jag är såklart väldigt hungrig på mer speltid, säger Källman.

Kanske redan i kväll mot Nordirland?

– Det är ett nytt projekt och nya möjligheter. Få se vad som komma skall. Jag är alltid beredd, säger han leende.
Några små förändringar har skett i landslagstruppen sedan torsdagens premiär. Mittfältaren Niilo Mäenpää har drabbats av sjukdom och saknas och skadade mittbacken Arttu Hoskonen ersätts av HJK:s Miro Tenho.
Rasmus Schüllers situation granskas dag för dag, men signalerna från tränarstaben är positiva beträffande Schüllers medverkan i kväll.

EM-kval, grupp H

Resultat, första omgången:
Danmark-Finland 3–1
Kazakstan-Slovenien 1–2
San Marino-Nordirland 0–2
Söndagens matcher:
Kazakstan-Danmark
Slovenien-San Marino
Nordirland-Finland

ANDRA LÄSER