Slitaget på Havis Amanda oroar staden – nu ska skadorna efter hockeyfesten undersökas

Helsingfors stad gjorde tappra försök att skydda Havis Amanda, men varken plywoodskivor eller väktare stoppade hockeyfirarna. Nu behövs nya lösningar, menar staden, annars finns det risk att hon inte håller ett VM-guld till.

Havis Amanda morgonen efter hockey-VM.
Vera Arhippainenvera.arhippainen@hbl.fi
30.05.2022 14:37 UPPDATERAD 30.05.2022 18:08
Inför hockeyfinalen satte Helsingfors stad upp stora plywoodskivor som skulle skydda Havis Amanda. Ett försök att skydda både människors och statyns säkerhet, säger Laura Aalto, biträdande direktör vid kultur- och fritidssektorn i Helsingfors.
Det var inte bara staket runt statyn. På plats var också väktare.
– Men säkerhetsåtgärderna var inte tillräckliga, säger Aalto. 
Runt klockan ett på natten föll plywoodstaketet.
Havis Amanda skyddas från hockeyfans under söndagen.
Aalto berättar att staden varit beredd på att det kommer mycket folk, men inte på att folkmassan uttryckligen skulle sikta in sig på att fälla staketet. Det är inte första gången som Havis Amanda skyddas med staket. Men att det stormas så här har inte skett tidigare.
– Det är beklagligt, men vi värdesätter Havis Amanda och nu behöver vi nya lösningar för framtiden.
Till en början fick plakaten vara kvar. Det var vid ettiden på natten som de drogs ner.
Stadens utgångspunkt är att Havis Amanda är ett offentligt konstverk. 
– Vi önskar stadsborna välkomna att fira runt statyn, säger Aalto. Men på henne ska vi inte klättra.

Hur många väktare var på plats?

– En hel del. Exakt hur många kan jag inte svara på på rak arm. Men vi hade lagt betydande resurser på säkerheten.

​​Kunde något ha gjorts annorlunda?

– Antagligen kunde mera ha gjorts. Men det är ännu lite för tidigt för att veta vad. Före slutspelet trodde vi att väktare och plakat skulle räcka.

Eventuella skador på statyn undersöks

Fontänen och statyn är en del av Helsingfors konstsamlingar, och ansvaret för att upprätthålla den delas mellan Helsingfors stads konstmuseum, Ham, och stadsmiljösektorn. Det är Ham som ansvarar för statyns bronsdelar, alltså själva Amanda och sjölejonen, medan stadsmiljösektorn ansvarar för sockeln, bassängen och tekniken.
Hams konservator besöker verket på måndagen för att från marknivån ta en titt på statyn. Senare i veckan gör de en mer grundlig inspektion av Havis Amanda med hjälp av en lyftanordning. Det berättar Taru Tappola, chef för offentlig konst på Ham i ett textmeddelande till HBL.
– Havis Amanda kommer genomgå en restaurering inom de närmaste åren och har alltså redan behov av reparationer. För att veta om, och vad, som kan ha skadat statyn i går måste vi undersöka saken igen. I det här läget vet jag ännu inte, säger Laura Aalto. 

Det är inte första gången festandet på Havis Amanda oroar

Efter VM-vinsten 2019 ville Helsingfors dåvarande biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn Nasima Razmyar  (SDP) förbjuda firandet vid Havis Amanda. Centerpartisten Mikko Kärnä var inne på samma linje och ville bygga en replika i titan
Originalet föreslog Kärnä att man flyttar till Nationalmuseet. Stadens konstmuseum tände då inte på idén att flytta på Havis Amanda.
Läs också: Havis Amanda väckte raseri – den saftiga kulturskandalen i korthet

Valborgsritualen med att ge Havis Amanda en studentmössa har länge varit en tradition som samlat folk kring Salutorget. Statyn fick en mössa på huvudet redan under 1920-talet av enstaka festande studenter. Då var det inte frågan om någon lyftkran. Inte förrän början av 1990-talet blev det förbjudet att kliva på statyn. För att fortsätta traditionen använder studenterna nu en lyftkran för att nå Havis Amanda.
Vid klockan 01 på måndag höll staketet runt Havis Amanda inte längre för trycket.
Läs också: Havis Amanda väckte raseri – den saftiga kulturskandalen i korthet

ANDRA LÄSER