Sprider sig priskriget till Finland? – ”Marknadsföringsknep”, säger Lidl om konkurrentens prissänkning

Matpriserna har klättrat stadigt sedan krigets utbrott, men nu utlovar den största affärskedjan prissänkningar. ”Vi tar inte ställning till andras marknadsföringsknep”, kommenterar konkurrenten Lidl. 

S-gruppen sänker priserna på varor av märket Xtra, som är S-gruppens billigaste egna varumärke. 
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
24.03.2023 10:23
S-gruppen sänker priserna på kedjans egna varumärke Xtra. Det meddelade livsmedelskoncernen på tisdagen. 
Beskedet kommer bara dagar efter nyheten om att en prispress inom den norska livsmedelssektorn sänkte landets inflation i februari. Där utbröt ett priskrig bland de stora bolagen efter att budgetkedjan Kiwi oväntat fryste sina priser, samma dag som konkurrenterna genomförde höjningar på tio procent. 
Xtra är S-gruppens billigaste egna varumärke och utgörs i huvudsak av varor som importerats från utlandet. Totalt handlar det om drygt 400 varor som sjunker i pris. 
S-gruppens egna varumärken, dit också Rainbow och Kotimaista hör, står för en femtedel av den totala försäljningen. Koncernen ger inte ut siffror specifikt för varumärket Xtras andel, vilket gör kampanjens faktiska betydelse för matpriserna totalt sett något oklar. 

”Inget priskrig”

Sampo Päällysaho, direktör för S-gruppens dagligvaruhandel, ser inte åtgärden som ett första led i ett priskrig mot konkurrenterna. 
– Snarare handlar det om att vi sedan i höstas har märkt att köpen minskar, särskilt på frukt- och grönsakssidan. Med den här åtgärden kan vi påverka kundbeteendet. Som andelslag ser vi att vi har ett uppdrag att underlätta för våra ägarkunder.
Enligt Päällysaho ligger prissänkningarna i genomsnitt kring 5 procent. Det betyder att till exempel priset på ett paket bacon sjunker med 16 cent, säger han. 

Nu handlar det nästan bara om importerade varor. När sjunker priset på inhemska livsmedel?

– Vi för förhandlingar med producenterna med jämna mellanrum, som normalt. I dagens ekonomiskt osäkra läge går det inte att säga om priserna stiger eller sjunker framöver. 
Prissänkningarna kommer att vara i kraft till hösten, enligt Päällysaho. Han svarar inte i detalj på hur åtgärden påverkar S-gruppen ekonomiskt. 
– Det finansieras genom att våra egna marginaler sjunker. Vi hoppas att kunderna hittar varorna och att effekten blir liten.
75 procent av Lidls sortiment utgörs av egna varor. 

Marknadsföringsknep?

Frågan nu är om de andra stora livsmedelskedjorna lockas med i prispressen. Den finska mataffärssektorn domineras av tre stora aktörer, som tillsammans har över 90 procent av marknaden. 
S-gruppen är störst med nästan 50 procent av marknaden, följt av Kesko med 36 procent och Lidl med 10 procent. 
I Sverige meddelade Lidl på torsdagen att priserna på över hundra varor sänks eller fryses. Någon sådan manöver har ändå inte inletts i Finland, enligt Lidl, som svarar på HBL:s frågor per e-post.
”Vi tar inte ställning till andras marknadsföringsknep, men i enlighet med vårt kundlöfte strävar vi till att fortsätta erbjuda landets billigaste varukorg och den bästa kombinationen av pris och kvalitet”, skriver Lidl i mejlsvaret.
Lidl var billigast i en affärsjämförelse som Helsingin Sanomat gjorde i januari. K-Citymarket Easton var tvåa och Prisma i Östra centrum trea.
Kedjan skriver att de egna varumärkena står för 75 procent av hela utbudet, och att de spelar en stor roll för hela verksamheten. Lidl konkurrerar därför inte med bara ett varumärke, utan med hela sortimentet, står det i mejlsvaret. 
”Våra egna varor tillverkas utan onödiga mellanhänder, vilket syns i priserna”, skriver Lidl. 
Harri Hovi, direktör för detaljhandel på Kesko, säger till HBL att Kesko har noterat att kunderna är mer priskänsliga än förr. Kedjans svar på det har varit att utöka antalet kampanjer och erbjudanden. 
– Vi har ett rätt mångsidigt utbud av erbjudanden, särskilt i det billigare sortimentet. Vårt egna varumärke K-menu är som jag uppfattar det rätt likt S-gruppens Xtra, säger Hovi, som inte vill ta ställning till hur matpriserna kommer att utvecklas framöver. 
Globalt sett har livsmedelspriserna sjunkit i tio månader i följd, enligt FN:s matprisindex FFPI. I Finland och övriga Norden fortsätter ändå priserna klättra. I februari uppgick livsmedelsinflationen, jämfört med februari i fjol, till drygt 16 procent. 

ANDRA LÄSER