Tio hundar dog av värmeslag på Tallinkfartyg – polisen inleder förundersökning

Tio hundar befaras ha dött i värmeslag under transporten från Tallinn till Helsingfors på lördagen. Päivi Räty på Skeppsdal Family väntade tio hundar till sitt hittedjurshem i Ingå, men fick efter en kaotisk kväll i hamnen hämta hem bara sex utmattade hundar från djursjukhuset i Vik.

Tio hundar tros ha dött på Tallink Star natten mot söndag, men 7-åriga Manila och Jena överlevde den fruktansvärda resan från Estland.
Päivi Räty i Ingå är förkrossad – endast sex av de tio hemlösa hundar som var på väg till familjeföretaget Skeppsdal Family i Ingå har kommit fram. En hund kämpar för sitt liv på djursjukhuset i Vik och ytterligare tre befaras ha avlidit av värmeslag ombord på Tallink Star under lördagens transport.
– Det här är alldeles fruktansvärt. Varken tullen eller polisen har varit i kontakt med oss, så ingen myndighet har berättat vad som egentligen har hänt. Men min man Johan fick i natt hämta hem sex av våra hundar från djursjukhuset, där de har behandlats för värmeslag. De mår bra nu, även om de är mycket trötta. Men vad som hänt med fyra av de hundar vi beställt är oklart. Ingen kan svara på våra frågor, säger Päivi Räty upprört.
Helsingforspolisen bekräftar att den har fått i uppdrag att utreda ett fall som berör hundar ombord på en färja och att en förundersökning har inletts. Men polisens presskontakt ger under söndagseftermiddagen inga närmare detaljer om fallet.
Allt var i sin ordning ännu i hamnen i Tallinn.
7-åriga Manila överlevde båtresan från Tallinn till Helsingfors och finns nu på hittedjurshemmet Skeppsdal Family i Ingå. Hon är blyg och har lite tunn päls, men mycket är människokär när hon väl lär känna en människa.

"Sedan gick allt snett"

Det här har alltså hänt: Hittedjurshemmet Skeppsdal Family i Ingå, som ungefär fyra gånger per år brukar köpa in ett tiotal hemlösa hundar från länder där ingen bryr sig om dessa hundar, väntade i lördags på en leverans på tio hundar. Resan borde ha gått på rutin, för de anlitade en välkänd djurskyddsorganisation i Moskva och en etablerad transportfirma som har specialiserat sig på djurtransporter.
– Allt var i sin ordning ännu i hamnen i Tallinn. Vi har fått bild- och videodokumentation längs med resan, hundarna har fått äta och dricka, de har rastats regelbundet och ännu i hamnen mådde alla hundar bra. Sen gick allt snett, säger Päivi Räty och rösten brister när hon tänker på vilken plåga färjeresan måste ha varit för hundarna.
Det fanns sammanlagt 32 hundar i transporten, som har skett med långtradare från Moskva via Lettland till Estland och Tallinn. Det var Skeppsdal Family som tillsammans med djurens skyddshem Toivo hade ordnat den gemensamma transporten.
Av allt att döma har hundarna drabbats av värmeslag ombord på färjan till Helsingfors.
– Vi var på plats i Västra hamnen i Helsingfors vid halv sjutiden i går kväll, då färjan kom i land. Alla personbilar körde ut, men inte vår långtradare. Då blev vi lite oroliga. Sen kom ett samtal från Moskva med chockbeskedet, att det fanns en död hund ombord på färjan. Vi uppmanades att ta oss in för att hämta våra hundar. Men vi tilläts inte gå ombord, vi fick bara höra att tullen redan hade beslagtagit långtradaren, berättar Päivi Räty.
Efter många samtal till olika veterinärer klarnade det att hundarna var på väg till djursjukhuset i Vik, där hundarna behandlades med kalla omslag och dropp mot värmeslag.
Hittedjurshemmet Skeppsdals Family fick bara hem sex av de tio hundar de hade köpt från en djurgård i Moskva. Resten befaras ha dött i värmeslag ombord på Tallink Star, berättar företagaren Päivi Räty. Jena på bilden hör till dem som överlevde resan.
– Mitt i natten fick vi ett samtal från djursjukhuset att vi kan komma och hämta våra hundar om vi känner igen dem. Polisen hade blivit inkopplad och de hade tagit hand om hundarnas alla inresedokument, så dem fick vi inte. Polisen lär också ha gripit långtradarchauffören, som är litauisk, säger Päivi Räty.
– Skeppsdal fick ta hem sex av våra hundar och Toivos personal fick tolv av sina. Dessutom fick vi veta att fyra hundar ligger på intensiven, allvarligt uttorkade. Enligt våra egna uträkningar har alltså tio hundar dött under båtresan, säger hon förkrossat.

Alla tillstånd i skick

Hundarna som dessa två finländska hittedjurshem köper in kommer från en gigantisk djurgård i Moskva, där det finns omkring tretusen hemlösa hundar. Skeppsdal family samarbetar med en lokal djurskyddsförening som väljer ut ett antal hundar som motsvarar Päivi Rätys önskemål: det ska vara friska och sociala hundar som kommer bra överens med både barn och katter. Hundarna är oftast unga och mellanstora, cirka 20 kilo.
– Det handlar om helt laglig verksamhet, vi har alla tillstånd och dokument som behövs för att importera rescuehundar. När vi har valt ut ett tiotal hundar genomgår de veterinärundersökning, de vaccineras och steriliseras före resan till Finland. Allt detta görs på vår bekostnad, berättar hon.
Det blir sedan Skeppsdal Familys uppgift att hitta goda hem åt hundarna i Finland. En del av dessa hundar var redan reserverade, exempelvis en av de överlevande hundarna flyttar till Mariehamn på onsdag.
– Nu flyttas leveransen av hundarna fram med flera dagar. Jag vill först försäkra mig om att de hundar vi har fått är okej. Jag tror nog att de sex som kom till oss klarar sig, de äter och dricker helt normalt, men de är mycket medtagna efter resan och har mest vilat i dag, säger Päivi Räty som håller hundarna under sitt vakande öga.

ANDRA LÄSER