Sockerbagarens år startar vid Runebergsdagen

Att fikaåret inleds med Runebergstårtor vet mästerbagaren Anders Wikström som älskar att baka med respekt för tradition och säsong. I dag berättar han gärna om sin hobby, men så har det inte alltid varit.

Anders Wikström är en vän av baktraditioner och bakverk förknippade med högtider. På bilden har han bullat upp med Runebergstårtor till vänster, brownies med kaffesmörkräm, tranbär och kolasås, i mitten, och kokostoppar, kolakakor och sockerdoppade bullar till höger.
Maria Gestrin-Hagnermaria.gestrin-hagner@hbl.fi
04.02.2023 05:02 UPPDATERAD 04.02.2023 10:43
För tio år sedan tog Anders Wikström hem segern i första säsongen av tv-satsningen Hela Finland bakar och blev rikskändis. Fortfarande blir han stoppad av folk på stan som känner igen honom som den finlandssvenska glada och välartade tv-bagaren.
– Det är jätteroligt även om hajpen lite har lagt sig. En gång när jag traskade i gången under Centralgatan mellan Stockmann och Akademiska bokhandeln mötte jag en kvinna som blev så till sig att hon började storgråta då hon såg mig. Hon hade precis kommit från bokaffären där hon hade letat efter en bakbok av mig trots att jag då ännu inte hade skrivit någon bok, minns Wikström.
En annan rolig påminnelse om kändisskapet var då en finsk turist för full hals hojtade till honom på Sergels torg att han är vinnaren i Hela Finland bakar.

ANDRA LÄSER