Klass 7b i Kimitonejdens skola vann lagtävlingen i Teknatur

Sjukampen och projekttävlingarna i årets upplaga av teknik- och naturvetenskapstävlingen Teknatur avgjordes på fredagen.

Finalevenemanget i årets upplaga av teknik- och naturvetenskapstävlingen Teknatur arrangerades på webben. Arkivbild.
Klass 7b i Kimitonejdens skola i Kimitoön vann lagtävlingen Sjukampen i årets upplaga av teknik- och naturvetenskapstävlingen Teknatur. I tävlingens final representerades klassen av Benjamin Engblom, Emilia Rehn och Pontus Engdal.
Sjukampen riktar sig till sjundeklasser i Svenskfinland och fokuserar på samarbete, problemlösning, uppfinningsförmåga och fingerfärdighet. I tävlingens första del deltar hela klasser och då gäller det för eleverna att svara på flervalsfrågor om tekniska och naturvetenskapliga ämnen. Sju klasser går till final, där de representeras av tremannalag.
I Teknatur ingår också så kallade projekttävlingar för årskurs 7–9 och för gymnasier. I projekttävlingen för årskurs 7–9 gick segern i år till Dominic Hamro från Åshöjdens grundskola i Helsingfors. Hamros bidrag i tävlingen var en robot som efterliknar fyrfota djurs sätt att röra sig.
I projekttävlingen för gymnasier gick segern till Levon Lopez Eknosyan från Gymnasiet Lärkan i Helsingfors. Vinnarbidraget var en schackmaskin som enligt tävlingens jury visade prov på "föredömligt välstrukturerad programmering".
Både vinnarklassen i Sjukampen och vinnarna i projekttävlingarna belönades med en prissumma men arrangörerna offentliggör inte storleken på summorna.
Tävlingen Teknatur arrangeras av Ingenjörerna i Finland, Svenska tekniska vetenskapsakademien i Finland, Tekniska Föreningen i Finland, Fysikersamfundet i Finland och Yrkeshögskolan Arcada.
Årets finalevenemang arrangerades på webben.
ANDRA LÄSER