Sallinens bugning mot barocken

Med kärleksfull konsekvens förhåller sig Aulis Sallinen till "jätteinstrumentet" orgeln.

Folke Forsman
07.02.2018 07:00 UPPDATERAD 07.02.2018 09:30

Orgelmusik

Sallinen Organ Works
Orgelverk av Aulis Sallinen, Jean Sibelius och Oskar Merikanto. Kalevi Kiviniemi, orgel. (Fuga)
I drygt 40 år var Chaconne, opus 23 från år 1970, Aulis Sallinens enda orgelkomposition och när jag för nio år sedan hörde uruppförandet av Preludes and Fugues, opus 95 för dragspel, frågade jag lite avundsjukt om ”man kunde göra ett opus 95a av verket – för orgel?” Nå, det blev ett opus 95b, komponerat 2012 och uruppfört av Kalevi Kiviniemi ett år senare.
Nu har Kiviniemi samlat Sallinens samtliga orgelkompositioner på en cd, Sallinen Organ Works, där man kan höra hur tonsättaren med kärleksfull konsekvens förhåller sig till ”detta jätteinstrument”. Även om det är drygt 40 år mellan Chaconne och Variazioni per Organo, opus 104 är musiken mycket igenkännbar. I ”muunnelmi uruil” (Sallinen hemspråk) finns samma lek med harmonier och dynamiska kontraster, kanske till och med citat från Chaconne.
Preludes and Fugues är enligt tonsättaren en bugning mot barocken och den bachska polyfonin, vilket inte hindrar tonsättaren från att skriva likadana abrupta ackordföljder, men även korta och några längre fugerade avsnitt samt en slutkadens som ett skamlöst barocktida tonalt apoteos.
Three Adagios, opus 102 blir jag inte riktigt på det klara med – är det en komposition eller tre? Den finska texten talar om ett stycke, den engelska om tre. Gränserna är vaga.
Aulis Sallinen kallar Kalevi Kiviniemi dessa kompositioners gudfar. Kiviniemis tolkningar är mycket auktoritativa och förmodligen stilbildande.
Trots skivans namn finns där även annan finländsk orgelmusik, bland annat två av den inhemska orgelmusikens hörnstenar, Oskar Merikantos Passacaglia och Jean Sibelius Intrada. Ett fascinerande fynd är Merikantos Sorgmarsch med anledning av Zachris Topelius död, en överraskande ljus, förtröstansfull och föga marschartad sorgmusik.

ANDRA LÄSER