Värmeböljan tuff för många – ska man verkligen köpa den dyraste luftkylaren?

Varma nätter anstränger kroppen – fläkt och neddragna gardiner hjälper om bostaden förvandlats till en bastu.

En bärbar luftkylare är praktisk och behöver inte kosta skjortan för att fungera bra.
Linn Svanberg
23.06.2021 08:00 UPPDATERAD 23.06.2021 10:39
Värmeböljan når sin kulmen i dag och i morgon, säger Jani Sorsa, jourhavande meteorolog på Meteorologiska institutet. Mot slutet av veckan blir det svalare, men värmen är här för att stanna. Det är svårt att säga om flera lika extrema värmeböljor är på väg i sommar – statistiskt sett brukar de varmaste dagarna dock komma i juli och augusti.
– Nätterna just nu är så varma att kroppen inte hinner återhämta sig då, därför är den här värmen extra tuff, säger han. Själv håller sig Sorsa sval genom att öppna fönstren och med en traditionell fläkt.

Luftkylare svalkar mest.

Tuomas Ollila, försäljningschef på Gigantti, säger att försäljningen av luftkylningsprodukter har fördubblats sedan fredagen då värmebörjan inleddes. Den mest efterfrågade produktkategorin är luftkylaren som kyler ner själva luften och sänker temperaturen. Fläkten å sin sida sätter endast luften i omlopp – fastän också den fungerar bra som en lösning.
– Högst efterfrågan är det på luftkylare. De dyraste produkterna är effektivast, men för att kyla ner ett sovrum till natten går det bra med en billigare version. Kunderna betalar också gärna extra för smarta produkter man kan styra via mobilen – på så sätt sparar man på elkostnader och det är mer ekologiskt, säger Ollila.
Svalare nätter gör det lättare att sova.

Vatten, vatten, vatten!

– De flesta värmerelaterade sjukdomsfall beror på vätskebrist och skulle kunna undvikas, betonar ledande överläkare i internmedicin och rehabilitering Jukka Louhija vid HUS. Det brukar ta några dagar av värmebölja innan sjukdomsfallen syns på akuten, och det är främst äldre ensamboende personer som glömmer bort att dricka som drabbas. Oftast blir de bättre av att dricka, men i vissa fall måste man ge vätska intravenöst.
– Äldre känner inte av törsten lika bra som andra, så det skulle vara viktigt att man ringer och påminner sina äldre närstående om att dricka. Värmeslag i sig är ovanligt, i Finland kan vi det här med att dricka säger Louhija.
Läs också: Kallt vatten och frusna morötter – så klarar Osmo och Tarmo av hettan
Någon överbelastning av vården på grund av värmerelaterade sjukdomsfall brukar det enligt Louhija inte bli. Akutmottagningarna räknar med att det varje år kommer in ensamstående gamla som mår dåligt av värmen, och mottagningarna vet hur de ska handskas med fallen.
– Ungefär 1,5 liter vatten ska man dricka varje dag. Om man är utomhus och svettas mycket kan man behöva upp till 3-4 liter. Fast man inte har aptit ska man också äta för att orka med dagen, särskilt morgonmål är viktigt, säger Louhija. Det är också bra att hålla sig så sval som möjligt.
Institutet för hälsa och välfärd säger att bland annat god sömn kräver svalare temperaturer. Om solen får gassa på under dagen blir det lätt varmt i ett litet rum – håll alltså fönster stängda och gardiner fördragna så länge temperaturen är högre ute än inne. Sedan går det bra att sova med fönstret öppet.

Värmeslag

Värmeutmattning är det första du drabbas av då det är hett ute. Törst, svett, yrsel och illamående hör till symtomen. Traditionella knep såsom att dricka, vila och hålla sig sval minskar symtomen tills kroppen kyler ner sig själv.
Värmeslag innebär att värmeutmattningen eskalerar – kroppen klarar inte längre av att kyla ner sig själv, och kroppstemperaturen stiger till över 40 grader. I det skedet blir pulsen svag, du får andningssvårigheter och kan tappa medvetandet.
Värmeslag kräver vård – ring 112 ifall du eller någon i din närhet verkar ha drabbats av svårt värmeslag och allmäntillståndet plötsligt försämras.
Källa: Institutet för hälsa och välfärd.

ANDRA LÄSER