En misstänkt gripen efter dödligt våld i Åbo, beredskapen förhöjd

Två personer har dött och flera skadats efter knivdåd i Åbo centrum. Polisen avfyrade vapen för att gripa en misstänkt, men söker fler gärningsmän. Regeringen följer med läget. Polisen har höjt beredskapen nationellt.

Polisen uppmanar folk att hålla sig undan centrala Åbo.
Flera personer uppges enligt polisen ha blivit knivskurna på området kring Trätorget och Salutorget i Åbo, där det samlades larmfordon på fredagseftermiddagen.
Det hördes också skottlossning, och polisen uppgav vid femtiden på fredagen att man skjutit en misstänkt gärningsman i benen. Personen är gripen, men polisen söker fler gärningsmän.
Polisen har nu höjd beredskap i hela landet.
Enligt FNB har åtta patienter har hämtats till Åbo universitetscentralsjukhus efter knivhuggningarna i Åbo och en av dem har dött. Det uppger sjukhusdirektören Petri Virolainen till FNB. Utöver det har en annan person omkommit redan på brottsplatsen. En del av patienterna opererades fortfarande vid halvsjutiden, men enligt Virolainen verkade deras läge stabilt.
Enligt ögonvittnesskildringar till Åbo Underrättelser ska en knivhuggen person ha varit en kvinna som gått vid torget med sitt barn. Antalet skadade är oklart.
Ögonvittnen har också sett människor springa med bobollsträn, men enligt olika uppgifter kan det vara fråga om människor som försökte jaga gärningsmannen.
En insänd video till HBL från Åbo visar hur människor springer från Salutorget längs Köpmansgatan i riktning mot Trätorget.
Polisen har höjd beredskap på Helsingfors flygplats och på järnvägsstationerna, och uppmanade redan på eftermiddagen folk att hålla sig borta från centrum.
Polisen har också granskat personer som rört sig i köpcentret Mylly i Reso, men det visade sig inte ha någon koppling till knivhuggningarna i Åbo centrum.
Polisen uppmanar folk att hålla sig borta från centrumområdet, och dem som rör sig där att avlägsna sig.
En kropp har setts övertäckt i hörnet av Universitetsgatan och Auragatan, vilket syns på bilder som kretsar på sociala medier. Polisen har ännu inte bekräftat dödsfall.
Polisen har utlovat en presskonferens om det skedda klockan 19.
Allmänheten ombeds höra av sig med tips till polisen.

Regeringen följer med läget

President Sauli Niinistö, statsminister Juha Sipilä, inrikesminister Paula Risikko och vice statsminister Petteri Orpo har varit i kontakt med varandra med anledning av händelserna i Åbo och följer med läget, uppger presidentens kansli.
Enligt Juha Sipilä att regeringen kommer att hålla ett möte senare på fredagskvällen.
Paula Risikko är på väg till Åbo tillsammans med polisöverdirektören, uppger hon på Twitter. De kommer också att träffa presidenten under kvällens lopp.
Artikeln har uppdaterats efter hand.
ANDRA LÄSER