Internationella nyproduktioner vid Nationaloperan

Nationaloperan och Nationalbaletten har kungjort programmet för säsongen 2018–2019. Vid sidan om flera internationella produktioner blir det också två inhemska operauruppföranden.

Nationaloperan och Nationalbaletten har kungjort programmet för nästa säsong.
04.04.2018 14:56 UPPDATERAD 04.04.2018 16:33
Hösten 2018 blir det urpremiär på Pikaparantola, med musik av Iiro Rantala och libretto av Minna Lindgren. Regissör är Maria Sid. Verket allt från bantning till skilsmässa, uruppförs i Almisalen och turnerar sedan i Finland under hösten. Vårens stora operahändelse är Jaakko Kuusistos opera Jää, som baserar sig på Ulla-Lena Lundbergs roman Is och har premiär 25.1.2019. På operasidan blir det dessutom nya versioner av Tosca, Hoffmans äventyr och Wozzeck, alla med internationella regissörsnamn.
Nationalbaletten samarbetar bland annat med ryktbare koreografen John Neumeier i en nyversion av baletten Sylvia. Dessutom noteras andra internationella koreografstorheter som Carolyn Carlson, Serge Lifar och Jiří Kylián. En ny sagoklassiker får man i Askungen i koreografi av David Bintley.
Nypremiär blir det bland annat på musikalen Fantomen på Operan, Kenneth Greves balett Den lilla sjöjungfrun samt Pelléas och Melisande, den sistnämnda med Esa-Pekka Salonen som dirigent. Salonen dirigerar också Nationaloperans ensembler i sin 60-årskonsert i höst i samband med Helsingfors festspel. Samtidigt grundas en ny fond i Salonens namn som stöder speciellt teknologi inom ny opera och balett.

ANDRA LÄSER