Reklam och Dr. Oetkers pizzor

Finnfund satsar mest på direktinvesteringar, inom bland annat förnyelsebar energi, lokala näringar och infrastruktur. Men en del går också till utomstående fonder som fattar sina egna beslut.

Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) kritiserar nedskärningarna i anslagen för bland annat Kepa och Finnwatch,
Sylvia Bjon
27.04.2016 15:57 UPPDATERAD 27.04.2016 19:38
Sådana investeringsfonder är bland annat Africinvest, som investerar i ett brett antal områden, som energi, jordbuk och medicin. Men visst ingår också ett Radisson Blu-hotell i Lagos, Nigeria, och ett Accor-hotell i Tunisien i Africinvests portfölj.
Radisson-hotellet i Addis Abeba har fått i sin finansiering från Afrinord, som med hjälp av bland annat Finnfund också byggt ett hotell i Kapstaden, som i samarbete med en organisation för hörselskadade fokuserat på att sysselsätta hörselskadade.
Fanisi Venture Capital Fund, baserad i Kenya, investerar bland annat i läkemedel och majsproduktion. Men i portföljen ingår också företaget European Foods Africa som är distributör av Dr. Oetkers fryspizzor. Enligt Business Daily Africa är investeringen en del av en trend kring "den växande medelklassens aptit för förpackad mat". En annan investering har gått till företaget Live Ad som gör utomhusreklam eller så kallade billboards.
Också tidigare uppgifter om att Finnfund investerat i fonder som är baserade i skatteparadis som Caymanöarna väckte debatt i riksdagen. Finnfund gör inte investeringar då det finns kopplingar till sådana skatteparadis som är svartlistade hos OECD, men i praktiken är det svårt att undvika skatteoaser som inte är listade där.
Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna) kritiserar nedskärningarna i anslagen för bland annat Kepa och Finnwatch, som arbetar mycket med att forska i arbetsförhållanden i utvecklingsländer och globala skatteflöden.
– Det är mycket viktigt att fokusera på skattesmitning, och jag hoppas regeringen kan se över sina nedskärningsbeslut då det gäller Finnwatch och Kepa, som för en viktig kamp mot grå ekonomi, säger Alanko-Kahiluoto.

ANDRA LÄSER