USA: Stäng av alla ryssar från OS

Ryssland kan bli avstängt i fyra år på grund av nya brott mot antidopningsreglerna.Chefen för USA:s antidopningsorganisation vill även porta alla ryska idrottare från OS.– Wada måste bli tuffare, säger Travis Tygart.

USA vill inte ha Ryssland i OS.
Tygart tycker att den internationella antidopningsorganisationen Wada ska sätta så hårda restriktioner på ryskt deltagande i OS som reglerna tillåter.
– Bara ett sånt beslut har chansen att få Rysslands uppmärksamhet, ändra deras beteende och skydda dagens rena idrottare som ska tävla i Tokyo samt framtida generationer ryska idrottare. De förtjänar mer än de vaga svar som Ryssland ger på världens påtryckningar om att rensa upp i dopning, säger han.
Det är en grupp inom Wada som föreslår att stänga av ryska idrottare från internationellt tävlande i fyra år. Enligt förslaget, som Wadas styrelse ska ta beslut om den 9 december, ska dock de ryska idrottare som kan bevisa att de inte dopat sig få tävla i bland annat OS.
President Vladimir Putins talesperson Dimitrij Peskov säger att uppgifterna om att rysk idrott kan stängas av är "långt ifrån glädjande nyheter".
– Det är definitivt oroande information som vi beklagar, säger Peskov.
– Rysk idrott har alltid, är och kommer alltid att vara så öppen som möjligt för samarbete och samverkan med internationella idrottsförbund och med Wada
För ett år sedan hävde Wada avstängningen av Rysslands antidopningsverksamhet med löfte om att få tillgång till all data vid antidopningsbyrån Rusada. Vid genomgången av dessa uppgifter har Wada konstaterat att Ryssland försökt dölja och manipulera fakta.
ANDRA LÄSER