Snart öppnar Olympiastadion efter renoveringen: "Ett globalt unikt stadion för moderna behov"

Ett kulturhistoriskt monument anpassat för dagens idrottsliga behov. Så beskrivs det nya Olympiastadion i Helsingfors som i april är färdigt renoverat och ombyggt.

Olympiastadion innehåller nya lokaler som kan formas om till konferensutrymmen.
Ett intensivt arbete pågår att färdigställa renoveringen och tillbyggnaden av Olympiastadion när HBL gästar byggplatsen en januarimorgon. Det är inte bara fråga om en restaurering av stadion – nya lokaler med många olika funktioner ska rymmas på stadion.
Jukka Ala-Outinen, som är projektchef på entreprenören Skanska, berättar att så här omfattande projekt är unika. Över 5 000 arbetare har under tre år jobbat med att renovera och bygga om Olympiastadion.
– Det är en stor förnyelse och ombyggnad av ett nationellt monument. Totalt har vi haft åtta byggen och det har gällt att vara noggrann för att hålla allt i rätt ordning. Olympiastadion är skyddat och är inte ursprungligen planerat med en modern husteknik med bland annat luftkonditionering och elektricitet. Att montera ihop en modern teknik i befintliga, skyddade strukturer har varit en krävande uppgift, säger Ala-Outinen.
Den gamla välbekanta arenan kompletteras med nya underjordiska lokaler. I augusti i år öppnar Olympiastadion för publiken. Idrottsmuseet och stadiontornet öppnas också för besökare.
– I och med förnyandet av stadion färdigställs många nya lokaler som står till idrottsföreningarnas och motionärernas förfogande. Bland annat finns en bollhall, två gymnastiksalar och inomhusbana på 400 meter för friidrott, säger Ari Kuokkanen som är chef för Stadionstiftelsen.
Renoveringen av Olympiastadion som pågått sedan våren 2017 har varit föremål för en omfattande och livlig debatt – inte minst när det gäller kostnaderna. Kuokkanen medger att det är en besvikelse att kostnaderna skjutit i höjden.
– Men det fanns inga andra alternativ än att renovera stadion. Om vi hade låtit bli att renovera stadion så borde man ha stängt en del av läktarna och lokalerna redan 2016. Det är inte rättvist att jämföra kostnaderna med ett nybygge eftersom man bestämt att bevara en kulturhistoriskt värdefull helhet genom byggnadslagen.
Olympiastadions läktare har förnyats med klaffstolar.
Kuokkanen poängterar att förnyelsen och renoveringen av stadion är ett unikt projekt också globalt. Enligt honom är en orsak till att kostnaderna ökat byggbranschens högkonjunktur.
– I jämförelse med planeringsskedet i maj 2014 har indexet på offerter stigit med 29 procent. Evenemang på stadion kommer årligen att skapa arbetstillfällen och skatteintäkter som ger tillbaka de pengar som staten och staden har investerat i stadion.
I december uttryckte näringsminister Mika Lintilä (Centern) sin bestörtning över kostnaderna. Enligt honom är det otänkbart att staten lättvindigt godkänner de ökade kostnaderna utan en noggrann granskning.
– Jag vill gärna veta hur det kommer sig att budgeten överskridits med 70 procent. Har man gjort allt på stadion som man kommit överens om? Det är inte mer än rättvist att betalaren får vad hen betalar för, sade Lintilä till hs.fi.

Föreningar avvaktar

Föreningarnas intresse för att utnyttja Olympiastadion är i nuläget avvaktande. Helsingfors IFK hade kontorslokaler på stadion innan renoveringen, men föreningen planerar inte att återvända.
– Vi flyttar från vårt tillfälliga hem på Döbelnsgatan i Tölö till nya lokaler i Helsinki Garden när arenan blir färdig. När vi flyttade ut från stadion anmälde vi preliminärt ett intresse för en fortsättning. Planerna har ändrats nu när Helsinki Garden blir verklighet, säger HIFK:s centralstyrelses ordförande René Österman.
Kuokkanen tror inte att Helsinki Garden blir ett hot mot Olympiastadion utan bägge arenorna kompletterar varandra. Österman hoppas ändå att Olympiastadion inte blir en idrottsanläggning för eliten och lyfter fram att HIFK Fotbolls representationslag mycket väl kunde spela sina lokalmatcher mot HJK och Honka på den renoverade arenan. HIFK Fotboll saknar nu ett eget hem. Från Stadionstiftelsens sida kontrar Kuokkanen med att man gett ett anbud åt HIFK Fotboll när det gäller kontorslokaler.
– Vi flyttar inte till Olympiastadion. Vi verkar nu i lokalen på Döbelnsgatan där hyran är hälften så mycket som på stadion. Vi siktar också på att flytta in i Helsinki Garden i framtiden, säger HIFK Fotbolls vd Christoffer Perret.
Drygt 5 000 arbetare har under tre år jobbat med att bygga och renovera Olympiastadion.
Helsingin Kisa-Veikot är en av landets största friidrottsföreningar. Precis som HIFK förhåller sig HKV avvaktande till att utnyttja Olympiastadion. I flera år arrangerade HKV internationella Världsspelen i friidrott som sedermera blev Grand Prix-tävlingar. Tävlingarna upphörde som olönsamma 2006.
– Det är omöjligt att säga om vi kommer att träna och ordna tävlingar på Olympiastadion. Allt beror på hyresnivån. Det råder brist på anläggningar för friidrott i huvudstadsregionen så visst är Olympiastadion ett välkommet tillskott, säger HKV:s ordförande Tuomas Näsi.
Stafettkarnevalen arrangeras av Svenska Finlands Skolidrottsförbund. Enligt planerna arrangeras karnevalen på Olympiastadion 2021 då det gått 60 år sedan den första karnevalen arrangerades på Djurgårdens idrottsplan.
– Vi för förhandlingar med Stadionstiftelsen som gett oss en offert. Vi har varit en omtyckt gäst på Olympiastadion och vi hoppas att stiftelsen är realistisk när det gäller hyresnivån. Det finns ett ömsesidigt intresse för ett långvarigt kontrakt med karnevalen på stadion, säger SFSI:s ordförande Stefan Haglund.
En löpbana på 400 meter färdigställs under läktaren på stadion.
Genom åren har flera stora rockkonserter arrangerats på Olympiastadion. Målet för Finlands största konsertarrangör Live Nation är att även i framtiden arrangera konserter där. 2020 blir ett inkörsår med bland annat två konserter i augusti med Sunrise Avenue på estraden.
– Det här året experimenterar vi fram och ser hur stadion fungerar som en arena. Det är givetvis välkommet att Olympiastadion är färdigt och det ska bli intressant att se hur arenan utvecklas och hur den kan användas för rockkonserter. För vår del har vi siktet på 2021, men jag kan inte i det här skedet säga något om hur många konserter som arrangeras på stadion i framtiden, säger Live Nations vd Tomi Saarinen.
Kuokkanen poängterar att Stadionstiftelsen inte är en organisation som ska göra vinst. Hyrorna kommer att vara skäliga och under marknadsnivån.
– Vi för konfidentiella förhandlingar med hyresgäster och evenemangsarrangörer. På ett allmänt plan kan man säga att i jämförelse med hyrorna 2015 innan renoveringen inleddes så har det skett en skälig indexhöjning 2020. Det är också viktigt att understryka att evenemangsarrangörerna har betydligt bättre möjligheter att få tilläggsinkomster. Det blir möjligt att sälja 2 000 vip-paket i jämförelse med 300. Tidigare var man tvungen att bygga många tillfälliga konstruktioner, som kostade mycket. De här utgifterna är inte aktuella längre.
Att bygga om Olympiastadion för dagens behov har varit ett omfattande projekt i en kulturhistoriskt värdefull byggnad.

När arrangeras Sverigekampen i friidrott på Olympiastadion?

– När det gäller årets Sverigekamp så är Olympiastadion reserverat för ett annat evenemang samtidigt. För 2020 förde vi inga förhandlingar. De uppgifter som förekommit i medierna har varit felaktiga. Tillsammans med Idrottsförbundet förhandlar vi om landskampen 2022. 2021 ordnas ett stort löpevenemang Helsinki City Running Day på stadion. Det är ett resultat av våra förhandlingar med Idrottsförbundet, säger Kuokkanen.
Olympiastadions bänkar är nya.
Renoveringen och ombyggnaden av Olympiastadion har sysselsatt över 5 000 personer.

ANDRA LÄSER