Sisu bakom Bottas vandring mot toppen

I en intervju med Motorsporttotal berättar Valtteri Bottas att han var tjock som barn.

11.04.2018 14:15 UPPDATERAD 11.04.2018 19:31
Manama
I dag är det helt tvärtom och den finska F1-stjärnan har inte många gram fett på den vältränade kroppen. Bottas älskar idrott och arrangerar bland annat en egen duathlontävling. En duathlon skiljer sig från triathlon då simmomentet saknas. I stället cyklar man en etapp och springer två.
Begreppet sisu förklarar Valtteri som något som skiljer finländare från resten av den europeiska befolkningen.
- Skillnaden är hur vi hanterar vissa situationer och små saker. Man säger att vi har en stark vilja och den kommer antagligen från de hårda och svåra tider som vårt land har gått igenom. Vårt land och folk har tvingats kämpa hårt för att uppnå sin ställning, säger Bottas.
– Det är enligt min mening vad som menas med sisu.
I många år har man i både formel 1 och rally sagt att "If you want to win, hire a Finn." Listan är lång när det gäller världsmästare både på bana och i skogen.
– Så det tycks stämma. Vårt land är ganska litet men trots det har det sedan länge alltid funnit en finländsk förare i VM-serien i formel 1. Och vi har vunnit fyra titlar så snittet är inte så dåligt när man jämför med andra länder eftersom det bara bor 5,5 miljoner människor i Finland.
Om vi bara tar världsmästare i formel 1 så började det med Keke Rosberg 1982. Näste mästare var Mika Häkkinen, 1998 och 1999. Sedan blev det en paus till 2007 när Kimi Räikkönen vann titeln. Efter det har en finländare inte vunnit även om 2016 års mästare, Nico Rosberg, har vissa kopplingar till Finland.
– Verkar som om vår mentalitet lpassar för toppidrott.
Bottas gillar sport och kan tydligen inte tänka sig ett liv utan det för han säger att om han inte blivit professionell racerförare hade han ändå sysslat med en annan sport.
– Jag gillar nämligen att tävla. Men jag har inte funderat på vilken sport om det inte hade blivit motorsport, som jag verkligen gillar, och framgångar. Kan inte tänka mig något annat.

Minnen från början av karriären?

– När min familj och jag drog runt på gocarttävlingar. På kvällen efter loppen hade vi kul och grillade tillsammans med de andra. Det var okomplicerat. Jag och de andra körde runt med mopeder och busade som alla i den åldern gör. En fantastisk tid.
– Lusten att tävla kom när jag började med Formel Junior. Min tid i gocart blev kort för jag ville helt enkelt köra större och snabbare bilar. Formel 1 var i evigheter varit min målsättning.

Kämpat hårt

Efter ha kämpat och skapat sig ett namn kom han till formel 1 bland annat tack vare Toto Wolff, som då var hans manager och i dag hans chef hos Mercedes. Debut 2013 och första stallet var Williams, vars delägare Wolff då var. Skall dock understrykas att Bottas fick den platsen tack vare sina meriter. Och äntligen fick han en hyfsad lön. Bland det första han gjorde var att bygga ett hus vid en sjö. Valtteri hade fått en tomt av hemstaden Nastola som tack för att hans framgångar placerat staden på världskartan.
– Ett perfekt ställe när man vill vara på en lugn plats.
När det gäller bilar skiljer sig Valtteri inte från sina kollegor i branschen. Han gillar bilar. Hemma i Finland hade han en Mercedes GLE Coupe.
– Men av någon anledning, och jag har ingen aning om hur det gick till, har min fru Emilia den nu. Där står nu en Porsche 911 4S. I många år hade jag också en snöskoter men den och min jet ski har jag sålt så det finns alltså plats för lite nytt.
– I Monaco står en C63S Coupe och den gillar jag mest. För inte så många år sedan var det ingen formel 1-förare som tänkte på att träna och hålla sig i form. Det var många som rökte och ett och annat glas vin eller lite starkare tackade man inte nej till. I dag är det tvärstopp för sådana utsvävningar. I stället tränar man stenhårt. Både på gymmet och cykeln. Jenson Button tävlade i triathlon. Många kan heller inte hålla sig borta från något som har en motor för att hålla sig i form. Som crosskart.
Bottas är inget undantag. Vad är crosskart?
Tävlingarna körs på rallycross- eller speedwaybanor eller i backar. Bilarna är väldigt snabba och varvtiderna är i klass med de hos de snabbaste rallycrossbilarna.
– I vintras körde jag mycket och det var riktigt skoj. Jag var hos Marcus Grönholm på hans gård och vi körde i snön och det var riktig bra träning.

Om du ser tillbaka och skulle ge dig själv ett råd när du var ung vad skulle du säga?

– Skulle nog inte säga så mycket för hittills har jag ju lyckats ganska bra.
– Kanske skulle jag säga att han tidigare skulle ta allt som har med gocart och professionell motorsport att göra mer på allvar. 1996 till 1999 gick allt bra men mellan 2000 och 2002 hade jag problem hemma i Finland. Var alltid bland de fem bästa men vann aldrig och det retade mig. Så jag började träna och springa mycket. Gick ner i vikt och började vinna. Därför önskade jag att jag börjat med det tidigare.
– När tävlingarna börjar bli allvar finns det alltid någon som arbetar hårdare. Alltså måste jag göra det samma.
Och man kan inte säga annat än att Valtteri Bottas har lyckats.

Ställningen i VM-serien efter två lopp:

1. Sebastian Vettel, Ferrari 50
2. Lewis Hamilton, Mercedes, 33
3. Valtteri Bottas, Mercedes, 22
4. Fernando Alonso, McLaren, 16
5. Kimi Räikkönen, Ferrari, 15.

ANDRA LÄSER