Ryska stjärnan: "Mycket orättvist om vi inte får åka till OS"

Ryssland ångar på mot VM-guld i handboll i Japan. Frågan är dock om landslaget får återvända till OS nästa år efter Wadas dopningsdom. – Det kommer att kännas mycket orättvist om vi inte får åka till OS, säger världsstjärnan Anna Vjachireva.

Rysslands Anna Vjachireva.
Dagen efter att Internationella antidopningsorganisationen Wada kommit med beskedet att Ryssland stängs av från OS och andra mästerskap i fyra år på grund av dopning säkrade landets damhandbollslandslag en semifinalplats i VM i Japan via seger mot Montenegro.
– Jag har inte hela bilden av vad som har hänt. Kanske är det rätt, men vi var åtminstone inte involverade. Och om vi inte har varit involverade kommer det att kännas mycket orättvist om vi inte får åka till OS, säger högernian Anna Vjachireva efter sjunde raka segern i Kumamoto.

Regerande OS-mästare

Skälet till avstängningen av den ryska idrotten är att Wada i sin granskning av testdata från Rysslands antidopningsorganisation Rusada funnit att 145 av de 298 identifierade idrottarnas dopningsprover kan ha manipulerats eller att dess data har förfalskats. Wada har redan gått vidare med 47 fall där idrottare kan bli avstängda.
– Vi har pratat om beslutet, men det spelar ingen roll nu. Vi kan inte göra något åt det på något sätt. Vi fokuserar enbart på mästerskapet, säger Vjachireva.
Ryska idrottare kan dock även i fortsättningen få vara med i OS och VM om de kan bevisa att de inte har dopat sig, men då får det ske under neutral flagg. De ryska damerna är regerande olympiska mästare, men Vjachireva vill inte tänka på hur det skulle kännas att missa chansen att försvara guldet i Tokyo nästa år.
– Jag hoppas att det kommer att gå bra och att vi åtminstone får åka dit men jag vet inte under vilken flagga, säger hon.
Landslagets förbundskapten Ambros Martín är sedan 2018 även tränare för den ryska toppklubben Rostov, som har åtta ryska landslagsspelare i VM-truppen. Spanjoren säger sig inte ha någon insyn i hur det ryska antidopningssystemet fungerar.
– Jag fokuserar bara på handboll och mitt lag Rostov, och nu landslaget. Jag vet ingenting om det mer än det jag har läst i pressen. Jag vet vad vi gör i Rostov och där finns det absolut inget som kan anses vara felaktigt, säger Ambros Martín.

Vill ta OS-biljetten

Rysslands handbollsdamer säkrar en OS-plats vid VM-guld i Kumamoto. Annars får laget försöka kvala sig in via en turnering i mars och en kvalplats har ryskorna redan ordnat.
Internationella handbollsförbundet (IHF) har inte kommit med något besked om dopningsdomen mot Ryssland påverkar en eventuell rysk direktplats till OS eller landets kvalplats till mästerskapet.
– Vi vet inte vad som kommer att hända eller vad som händer, men vi vill ta OS-biljetten, säger Ambros Martín.
Rusada har tre veckor på sig att acceptera Wadas beslut. Annars går fallet vidare till idrottens skiljedomstol Cas.

Wadas beslut

Wada stänger av den ryska antidopningsorganisationen Rusada och rysk idrott i fyra år. De stora mästerskapen som avstängningen gäller är OS, Paralympics och VM i de idrotter som har avtal med Wada (inklusive alla OS-idrotter).
+ Ryska idrottare och tränare får bara delta i de stora mästerskapen om de kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, inte har lämnat positiva dopningsprov eller att deras dopningsprover inte manipulerats. De ryska idrottarna får i så fall delta under neutral flagg.
+ Representanter för den ryska regeringen får inte nomineras till och får inte sitta i styrelser eller kommittéer i Wada eller i idrottsförbund som har avtal med Wada. Det är oklart om president Vladimir Putin kan behålla sin hedersordförandepost i Internationella judoförbundet.
+ Representanter från den ryska regeringen och de på ledande poster i Rysslands olympiska kommitté eller paralympiska kommitté får inte delta vid de stora mästerskapen.
+ Ryssland får inte arrangera, eller söka, stora mästerskap. Undantag kan göras om det inte är praktiskt eller lagligt möjligt att flytta ett redan tilldelat mästerskap.
+ Den ryska flaggan får inte hissas vid något av de stora mästerskapen. Nationalsången får inte heller spelas.
+ Rusada ska betala Wadas kostnader för utredningen av Rusada-data och bötfälls dessutom.
ANDRA LÄSER