Israel och Bahrain gjorde upp om fred

Ett fredsavtal har slutits mellan Israel och Bahrain. Uppgörelsen, som medlats fram av USA, följer på förra månadens fred mellan de forna fienderna Förenade arabemiraten och Israel.

Både USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uttryckte genast glädje över fredsavtalet mellan Bahrain och Israel.
11.09.2020 22:15 UPPDATERAD 11.09.2020 22:30
Beskedet om ett fredsavtal mellan Israel och Bahrain kom först från USA:s president Donald Trump. Trump twittrade med stora bokstäver om vilken betydelse uppgörelsen har.
Sekunder senare kommunicerade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu med landets invånare på hebreiska: "Medborgare i Israel, jag är rörd när jag nu kan säga att vi har nått ytterligare ett fredsavtal med ett arabland, Bahrain, i kväll."

Normalisering väntar

Netanyahu sade att relationerna med Bahrain ska "normaliseras" och att diplomatiska kontakter ska upprättas, precis som Israel har gjort med Förenade arabemiraten efter uppgörelsen dem emellan den 13 augusti.
I de båda uppgörelserna säger Israel att man ställer in planerade annekteringar av det ockuperade Västbanken. Netanyahu har ändå insisterat på att planerna inte är helt skrinlagda.

Palestinskt fördömande

Bara någon halvtimme efter utspelet kom reaktionerna från palestinierna, som omedelbart fördömde avtalet.
Beskedet på fredagen kom efter en tids spekulationer om en islossning mellan de två länderna. Bahrain blir det fjärde arablandet att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel, efter Egypten 1979, Jordanien 1984 och Förenade arabemiraten 2020.
Stormakten Saudiarabien har tidigare sagt att en uppgörelse med Israel inte är aktuell förrän frågan om palestiniernas framtid är löst och säkrad.

ANDRA LÄSER