Havsörnar får skjutas på Lågskär, Åland

Ålands landskapsregering godkände skyddsjakt på havsörn på Lågskär i Ålands skärgård. Målet är att skydda ejderpopulationen.

Jaktförvaltaren Robin Juslin säger till Ålands Radio att han hoppas att örnarna inte syns till på Lågskär i vår.
Dann Petterssondann.pettersson@hbl.fi
11.05.2023 16:31
”Syftet är att skydda ejderungar, inte att jaga havsörn”, säger jaktförvaltaren Robin Juslin till Ålands radio.
Förslaget om skyddsjakt aktualiserades i slutet av förra året. Då var de åländska jaktvårdsföreningarna positivt inställda till förslaget medan Ålands fågelskyddsförening ratade det. 
– Havsörnen är skyddad. Dessutom är det inte sagt att skyddsjakt kommer att råda bot på problemet. Någon kortvarig effekt kan det kanske ha, men det är tveksamt om det är en långsiktig lösning, sade Johan Ekholm som är ordförande för Ålands fågelskyddsförening till HBL i mitten av december i fjol.
Trots föreningens motstånd gick förslaget ändå igenom. Ålands landskapsregering har under torsdagen godkänt förslaget och nu kommer Robin Juslin själv att posteras på Lågskär för att övervaka situationen. Det finns klara föreskrifter för när han får ta till vapen.
Skyddsjakten får ske mellan den 12 maj och den 9 juni och totalt får fem havsörnar skjutas, skriver Nya Åland. Dessutom ska jakten fokuseras på unga örnar.
I fjol häckade 1 145 ådor på Lågskär och i ett genomsnittligt bo finns fem ungar. Havsörnarna ser ejderungarna som ett lätt byte och ådornas häckning är lite av en naturlig buffé för rovfåglarna. 
Tidigare har jaktvårdsföreningarna försökt skrämma örnarna med drönare och varningsskott, men utan framgång.
Att goda råd är dyra är även budskapet från Ålands miljöminister, Christian Wikström. I ett pressmeddelande skriver han att man på många olika sätt har försökt skydda ejdrarna – utan resultat.
”Ingenting av det vi har provat har lyckats ha effekt i detta skede av häckningen så därför bedömer vi att skyddsjakt är det enda kvarvarande alternativet om ejderkolonins livskraftighet ska kunna säkerställas”, säger Wikström, som representerar partiet Obunden Samling, i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER