Europaparlamentet vill se sanktioner mot Rysslandsivrande Gerhard Schröder

Den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder har länge varit en belastning för tyska regeringar. Hans fortsatta kontakter med Kreml och ryska energijättar trots angreppskriget i Ukraina blev till sist för mycket. Nu vill Europaparlamentet ha sanktioner mot honom, samtidigt som Tysklands förbundsdag fråntar honom hans privilegier.

Tysklands före detta förbundskansler Gerhard Schröder. Arkivbild.
Grim Berglund/TT
Dann Pettersson
20.05.2022 09:06 UPPDATERAD 20.05.2022 10:12
Gerhard Schröder har inte avslutat sitt arbete med Kreml, något som nu fått Europaparlamentet att reagera. Under torsdagen röstades ett förslag igenom som innebär att den tidigare förbundskanslern direkt kan vara föremål för sanktioner.
Lagförslaget är ett led i att komma åt ryska intressen i Europa och sektionerna ska sträcka sig "till europeiska styrelseledamöter i stora ryska företag och till politiker som fortsätter att få ryska pengar."
Lagförslaget omfattar Schröder eftersom han verkar som lobbyist för ryska energibolag som Rosneft och Gazprom, bolag som står Kreml och president Vladimir Putin nära.

Fråntas politiska privilegier

"Koalitionens parlamentariska grupper vidtar åtgärder på grund av den tidigare förbundskanslern och lobbyisten Gerhards Schröders beteende – i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina", konstaterade de styrande tyska partierna i ett uttalande enligt AFP.
Beskedet innebär att Schröder förlorar förmåner som ett arbetsrum i det tyska parlamentet förbundsdagens lokaler i Berlin, samt anställd personal som bistår honom. Kostnaden är omkring 400 000 euro om året.
"Kontoret kommer att stängas", konstateras kort.

Historisk markering

Markeringen mot Schröder, som var förbundskansler 1998–2005 , är en ovanlig och historisk tillrättavisning då före detta regeringschefer ses som en viktig länk i en demokratisk struktur.
Socialdemokraten Schröder lyckades dock reta upp inte bara motståndare, utan även partikamrater. Nuvarande förbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz, har försökt ducka för att undvika en sammandrabbning med Schröder.
Avgörandet om att vända Schröder ryggen kom efter en nylig intervju med den amerikanska tidningen The New York Times. Schröder sade då att han klargjort att han fortsätter verka för ryska intressen så länge inte Ryssland stoppar gasleveranserna till Tyskland.

EU-parlamentariker kräver

Schröders kommentar har väckt enorm ilska, inte bara i Tyskland.
EU-parlamentariker kräver i en resolution att Schröder, och andra européer, lämnar uppdrag i ryska styrelser.
Han är för närvarande ordförande i i oljegiganten Rosnefts styrelse, och väntas bli invald till en övergripande styrelse till gasjätten Gazprom i juni.
Schröder skrev dessutom på avtalet om den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 i ett av de sista besluten som han tog som förbundskansler.

ANDRA LÄSER