I Sollefteå har många röstat på sossarna för sista gången

Socialdemokraterna i Sverige stöder storlösningar i välfärden. I Sollefteå stängde de BB. Här i historiska Ådalen, det röda Norrlandshjärtat, lämnar många (S) på söndag.

I Sollefteå var Gunder Lidén (t.h.) som politiker med om att lösa hem vattenkraftverket av tyska Eon. Det ägs nu helt av kommunen.
Till hösten går laxen upp i Ångermanälven för att leka, för att i november återvända till Östersjön. Här vid den första dammen vid Sollefteåforsens kraftverk kommer den inte längre.
Gunder Lidén, 70, är fiskeförvaltare och ser i det strålande solskenet på hur den ena av de två flugfiskarna från Timrå söderöver lägger sin öl åt sidan. Laxen har huggit och spänt den enes spö i en båge. Fisken krumbuktar sig första gången över älvens yta.
– Fem-sex kilo, säger Gunder Lidén vant.
Gunder Lidén är också socialdemokrat. Han kandiderar igen på söndag, som sjunde på listan i kommunalvalet. Här får Socialdemokraterna ofta över 50 procent av rösterna. Partiledaren, statsminister Stefan Löfven (S) är uppvuxen i en by ett stycke upp längs älven och många känner honom personligen.
Stefan Löfven blev fackligt aktiv precis som Gunder Lidén, som var besiktningsman.
– I början hörde vi bilprovare nere på verkstadsgolvet ju till Metall. Stefan Löfven var en skicklig förhandlare. Men vad ska jag säga om honom nu? Utslätad. Om jag hade fått välja på nytt i dag hade jag nog gått med i Vänsterpartiet i stället.
Ådalen är ett stycke svensk arbetar- och industrihistoria. Nu tappar Socialdemokraterna mark här, till Vänsterpartiet, allianspartier och lokala missnöjesrörelser.

Snabbt besök av (S)-ministern

Kraftverket från 1967 är byggt med en vacker bågform på turbinhallen. Sollefteåborna har ovanligt nog gått emot privatiseringstrenden och köpt in och socialiserat sitt 60 megawatts kraftverk 2017.
Tyska Eon skulle bolagisera om och underskattade kommunen här. Under ledning av det tidigare kommunalrådet Elisabet Lassen (S), en dam med bastant attityd här på älvbrinken, använde kommunen oväntat sin förköpsrätt i bolaget och köpte det med en klar majoritet i fullmäktige.
De två fiskarna håvar in sin glittrande lax. Från Gamla bron med timmerflottarmonumentet från 1940 hörs spridda applåder från folk som står vid broräcket. Bron har hissade blågula flaggor i dag. Det är sex dagar till valet och energiminister Ibrahim Baylan (S) har precis landat för ett snabbesök.
Energiminister Ibrahim Baylan (S) besökte det socialdemokratiska kärnlandet kring Sollefteå. Men arbetarmassorna är borta kring dagens produktion. Och Baylan hann inte träffa väljare ute framför Ica vid rondellen.
Under några timmar besöker Baylan och hans pressekreterare Sami Mashial gymnasiet där ungsossarna från SSU har ett bord. Efter lunch med partikamrater på restaurang Orren ska han besöka kraftverket samt ett äldreboende, och sedan flyga till Stockholm igen. En stund för att träffa väljare vid Ica-affären ute vid rondellen har strukits.
Också Stefan Löfven (S) har varit här. Att Baylan som energiminister åker till kraftverket förlåter folk, men inte att statsministern nonchalerade den största folkopinionen på orten. I stället för att besöka den 19 månader långa fredliga ockupationen av entréhallen på Sollefteå sjukhus åkte han till räddningsverket några hundra meter bort.

Protesten heter Ådalen 2017

Sedan januari 2017 då Sollefteå BB stängde, har över 2 800 ortsbor, kvinnor och män, dragit på sig ockupationens gula västar och fredligt suttit eller sovit i det nio våningar höga sjukhusets entréhall, dygnet runt.
Droppen som fick i gång folkrörelsen på allvar var att landstinget i Västernorrland med (S) i spetsen stängde BB och samtidigt hotade både akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå. Makten inom vården samlas nu i Sundsvall 120 kilometer bort.
I medierna har 28-åriga Sandra från grannorten Kramfors nyligen berättat hur hon i somras – stående på alla fyra på en grusavfart från E4:an mot Örnsköldsvik – höll på att föda sitt barn innan ambulansen hann fram. Hon har varit här och demonstrerat.
Ett elföretag på orten har gett ockupanterna kyl och frys och pizzerior har hämtat hit mat. I ett hörn står en storkopierad jättecheck från Ångermanlands FN-veteraner på 36 000 kronor (3 400 euro).
Socialdemokraterna har förlorat stort på att det (S)-ledda landstinget stängde Sollefteå BB. Sedan 19 månader har nästan 3 000 ortsbor varit med om att ockupera entréhallen på Sollefteå sjukhus - dygnet runt.
Gun Dufvenberg, Carina Hellström och Judit Sundström i kärnan av ockupationen har i nattens timmar på det tysta sjukhuset all tid i världen att berätta om protesten.
– Arbetet är ju inte alls detsamma i dag som det var här, säger Judit Sundström, som är gynekolog och förlossningsläkare. Men vi kan fortfarande starta upp det på nytt när som helst, med fyra läkare och 20 barnmorskor.
Ockupationen kallas dramatiskt Ådalen 2017. Det anspelar på de ödesdigra dagarna i Ådalen bara några mil bort, där svensk militär vid älvbuktningen i Lunde 1931 sköt ihjäl fem personer vid en strejk.

Är det inte lite väl dramatiskt att jämföra de här två sakerna?…

– Nej! säger Carina Hellström. Här i trakterna har det nu dött fler människor på grund av långa avstånd till sjukhus. Fast inte mammor eller barn då.

Fika vid annat bord

Judit Sundström är besviken över att också två ur hennes parti, Vänsterpartiet – en gynekolog och en barnmorska till råga på allt – bidrog till den knappa majoritet som hösten 2016 beslöt att lägga ner BB. Tillsammans med Linköpings BB hade Sollefteå landets bästa statistik ifråga om att avvärja förlossningsskador, även om det var ett litet sjukhus.
Men den socialdemokratiska partidisciplinen i regionen talade. Fem Sollefteåsocialdemokrater, bland dem kommunalrådet Åsa Sjödén (S) och ortens arbetarkommunsordförande John Åberg (S) röstade emot nedläggningen. I landstinget blev de efter det uteslutna ur (S)-gruppen.
– Jag fick höra via medierna att jag inte längre var välkommen, säger John Åberg när vi träffar honom på Sollefteå kommunhus. Det kunde ju ha gått att sköta via ett telefonsamtal också.
– Inte för ett ögonblick har jag tvivlat på att jag vill vara socialdemokrat, säger John Åberg som leder (S)-arbetarkommunen i Sollefteå. Men i striden om BB blev han utesluten av sina partikamrater.
Åsa Sjödén som är avlönad politiker i kommunen miste i sin tur sin plats i landstingsstyrelsen.
– Det var ju inte roligt när partikamrater gick och satte sig vid ett annat fikabord. Men nu är vi väl på speaking terms igen.
Inför riksdagsvalet går valarbetet vidare på stan. John Åberg säger att det hela aldrig har fått honom att tvivla på om han vill vara socialdemokrat. Uppe vid BB-ockupationen skrattar Gun Dufvenberg och Carina Hellström till när de för HBL båda har avslöjat att de, ovetande om varandra, har röstat på sossarna för första och sista gången.
Hervor Sjödin har skrivit till statsminister Stefan Löfven om BB flera gånger. En gång ringde han tillbaka och sa att han inte kan gå in i landstingets beslut.

Exporterar timmer och ungdomar

Hervor Sjödin är pensionerad lärare i franska och tyska. Hon bjuder på lakritsskorpor till kaffet och bor i bruksområdet på nipan, sandklippan som sticker ut i älven. Hon har skrivit till Stefan Löfven om BB flera gånger, och fått ett svar och 24 minuter på telefon med honom. Han är ju trots allt härifrån trakten, verkar vara en snäll människa, tycker hon. Och så var han en gång elev till Hervors man Nicke Sjödin som var modersmålslärare i Sollefteå.
De stora Rosénutredningarna i Sverige om stora och centraliserade vårdlösningar har skapat det här – och får folk att flytta bort, säger Hervor Sjödin.
– Vi exporterar timmer, vattenkraft och ungdomar, säger hon.
Under tiderna när regementena I21 och T3 fanns i staden var den levande med alla bassar, värnpliktiga, och det fanns 25 kaféer och tre biografer. Men nu är det inte så längre.

Sverige debatterar inte vården

På en brusande handsfree når vi kvinnoläkaren Göran Backman någonstans neråt Norrköping, där han numera jobbar. När han såg vartåt det lutade i Sollefteå flyttade han bort. Han har Finlandsrötter men har bott i Sverige sedan 1966, men ju ivrigare han blir desto mer slår den gamla Nagudialekten igenom.
– Det är så här, sido, säger han. Det är inget fel på människorna kring sjukvården i Sollefteå. Vi har ett systemfel i vården med all new public management.
Besluten fattas inte längre på sjukhusen och administrationen leds inte längre lokalt av erfarna läkare, som sedan kan bytas ut om de gör misstag. Sjukhusen i Sverige leds av människor långt borta, säger han.
– Finland har social- och hälsovårdsreformen och vården ju debatterats nu. Men i Sverige diskuterar man ingenting och folk går med på att vi långsamt får en A- och B-vård. Men i Sollefteå har man lite sisu och lite tåga, och där har man protesterat, sido.

Vad: dominerande vänsterparti i Sveriges parlamentariska historia
Teman: vård, arbetsliv, inkomstfördelning
Riksdagsmandat: 113 av 349
Partiledare: Stefan Löfven 2013–, inte riksdagsledamot, facklig bakgrund
Röstandel 2014: 31 %
Snittstöd augusti 2018: 24 %
Starkast i: industriorter i Norrland 50-55 %
Plats i politiken: långvarigt statsbärarparti, lett regeringar sammanlagt 72 av de senaste 100 åren i Sverige
EU-grupp: S&D
Kritik för: statlig styrning, välfärdsbyråkrati

ANDRA LÄSER