Maradonas matchtröja gick för drygt nio miljoner euro

Målet var regelvidrigt, men själv ansåg Diego Maradona att han haft gud på sin sida.Nu har tröjan argentinaren bar i kvartsfinalen mot England i VM 1986 gått på auktion för lite drygt nio miljoner euro.

Diego Maradonas matchtröja från VM-kvartsfinalen såldes på auktion för över nio miljoner euro.
05.05.2022 04:36 UPPDATERAD 05.05.2022 08:50
Diego Armando Maradona gick upp i en duell med den engelske målvakten Peter Shilton i Mexico City.
Det inte domaren såg var att han boxade in bollen med ena handen. Trots massiva engelska protester godkände den tunisiske domaren Ali Bin Nasser målet. Bara minuter senare dribblade Maradona bort spelare efter spelare från mittlinjen och slog det avgörande målet (Argentina vann med 2–1).
Flera år senare skulle det utses till Århundradets mål.

"Guds hand"

Många menar att Maradona, som dog 60 år gammal i november 2020, i en och samma match visade ytterligheterna i sin personlighet. Å ena sidan den osportslige fuskaren, å andra sidan den fulländade fotbollsspelaren. Oavsett åsikterna – båda målen gick fotbollshistorien.
Maradona ansåg att högre krafter hjälpt honom göra det första målet. Därför kom målet att kallas "Guds hand".
Varpå Shilton lär ha sagt: "Ska gud vara med i spelet, då ska fan stå i mål".
Målet fick extra sprängkraft av att relationen mellan England och Argentina var ansträngd efter Falklandskriget några år tidigare.

Rekordsumma

Efter kvartsfinalen bytte Maradona tröja med Steve Hodge. Nu har tröjan sålts för drygt nio miljoner euro miljoner euro på ansedda Sotheby's. En rekordsumma för sportmemorabilia.
Sju budgivare tävlade om plagget i en auktion som påbörjades den 20 april och avslutades på onsdagsmorgonen.
"Denna historiska tröja är en påtaglig påminnelse om ett viktigt ögonblick, inte bara i sportens historia, utan i 1900-talets historia. Det här är utan tvekan den mest eftertraktade fotbollströjan som någonsin kommit in på auktion och därför är det passande att den nu innehar auktionsrekordet för alla föremål av sitt slag", sade Sotheby's Brahm Wachter i ett uttalande.
Det tidigare rekordet för en tröja, oavsett sport, var på 5,6 miljoner dollar. Den tröjan bars av basebollegendaren Babe Ruth, New York Yankees.

ANDRA LÄSER