Nu bubblar vreden bland konstnärer – nya hotell Torni i Helsingfors betalar "för lite" i tävling

Ett bråk om ett konstverk i legendariska Hotell Torni mitt i Helsingfors har seglat upp.

Prissumman på bara 5 000 euro för en målning i Hotell Torni mitt i Helsingfors har fått konstnärer att reagera.
Sofia Holmlund
31.01.2022 06:00 UPPDATERAD 31.01.2022 10:01
Anrika hotell Torni mitt i Helsingfors har renoverats i flera år. Nu är upprustningen på målrakan och i samband med det har en konsttävling utlysts.
Det är frågan om ett konstverk som ska hänga i bottenvåningen i restaurangen och vara 11 meter brett och drygt 2,36 meter högt.
Men prissumman på 5 000 euro och en två personers hotellövernattning har fått en del konstnärer att se rött.
I summan ingår konstnärens eller konstnärsgruppens arvode och en del av utgifterna som ingår i skapandet av tavlan, som färdigt fastspända och monterade dukar och utrustning för att skydda lokalen.
En av dem som är kritiska är bildkonstnären Rauha Mäkilä.
"I förhållande till storleken på verket, tidtabellen för att färdigställa den och den kännedom om material som krävs, är arvodet alldeles för lågt", skriver hon i ett mejl.
Konstnären Rauha Mäkilä tycker att prissumman på 5 000 euro är för liten. – Den kunde vara ett planeringsarvode, och det vinnande bidraget skulle i tillägg lösas in med en viss summa, kastar hon fram som ett förslag.
Den vinnande konstnären har några veckor på sig att bli klar, samtidigt som tävlingsarrangören har rätt att göra ändringar i tidtabellen. Mäkilä menar att den korta tiden också är mycket krävande.
"För att jobba snabbare behöver konstnären sannolikt en assistent, och hen ska betalas ur prissumman på 5 000 euro", fortsätter hon.
Rauha Mäkilä menar att materialet lätt kan kosta många hundra euro. Lägg till pigment som håller hög kvalitet och så närmar man sig tusen euro. En konstnär som bor utanför Helsingfors har även kostnader för resor och övernattning. Man ska heller inte glömma skatter, arbetsgivaravgifter, försäkringar och pensionsavgifter.
"Efter de här utgifterna kan det hända att konstnären inte får någon lön alls".

"Enormt sorgsen"

Flera tunga representanter sitter i juryn för tävlingen, bland annat chefen för Kiasma, Leevi Haapala, och verksamhetsledaren för Målarförbundet, Alina Mänttäri.
"I juryn sitter medlemmar som jobbar på centrala poster i konstfältet. Jag skulle önska att de har förståelse för branschen och att de vill skydda konstnärernas intressen", säger Rauha Mäkilä.
Under helgen mötte Målarförbundet kritiken och sade att arvodet är alldeles för lågt. I tillägg uppmanar de tävlingsarrangörerna att följa Finlands Konstnärsförbunds regler för öppna konsttävlingar.
– När jag blev kontaktad var detaljerna i planeringsskedet. Ibland kan det bli ett avbrott eller missförstånd i kommunikationen. I slutet av fjolåret gav vi respons om att arvodet måste vara avsevärt större, säger Mänttäri till HBL.
Om tävlingsarrangören inte reagerar på missförhållandena hotar Mänttäri att hoppa av juryn. Dessutom kommer Målarförbundet rekommendera sina medlemmar att inte delta i tävlingen.
Tävlingsarrangören, som är hotelloperatören Sokotel, kommer att granska storleken på arvodet i morgon måndag. Sokotel ägs av SOK-koncernen.
Alina Mänttäri, som sitter i juryn, hoppas att arrangören kommer med en lösning som inte slutar med att konsten förlorar, det vill säga att Hotell Torni inte alls vill ha något konstverk.
Huruvida alla materialkostnader ingår i arvodet eller om Sokotel står för dem är just nu öppet.
– Personligen är jag enormt sorgsen att tävlingen fick en sådan här start. Jag hoppas att vi kan korrigera situationen och komma till en lösning som alla är nöjda med, säger tävlingens sekreterare Marileea Järnefelt.
Alina Mänttäri berättar att det är vanligt vid konsttävlingar att arvodet är för lågt.
– Vi brukar försöka påverka det. Nu i efterhand kan man säkert säga att vi borde ha jobbat för det här på ett mera aggressivt sätt. Men det är bra att diskussionen förs.
Hon ser hoppfullt på att en lösning ska kunna nås.

"Jävligt fint arbete gratis"

Skulptören Stefan Lindfors är ett exempel på någon som skapat konstverk för hotell. Han har gjort inredningen och en jättelik skulptur till kedjan Prime Hotels nya hotell AX som öppnar på Busholmen i vår.
– Det är ju helt klart att Hotell Tornis prissumma är idiotisk.
Men han vill bredda diskussionen. Saken har två sidor.
– Om du inte gör konst som konstnär är du i praktiken ingen konstnär. Med små budgetar kan du hamna i en situation där du måste välja att göra ett jävligt fint arbete gratis. Det kan du sedan stoltsera med och få beröm för, vilket leder till andra projekt. Eller så kan du välja att inte göra arbetet för att du anser att det är moraliskt fel att delta på grund av det hutlösa arvodet.
Lindfors går vidare med ett resonemang, som han vet är provocerande.
– Om MoMA (Museum of Modern Art) i New York skulle skicka en förfrågan till konstnärer i Finland om någon vill skapa ett permanent konstverk på 11 gånger 3 meter som vetter ut mot gatan, men säger att de tyvärr inte har några pengar, vem skulle säga nej tack? Jag skulle delta direkt och till och med för f*n låna pengar om det behövs.
Han tror att en del av kollegerna skulle heja på, medan andra skulle tycka att man ska backa upp sitt eget kollegium.
Skulptören Stefan Lindfors har jobbat med hotell flera gånger. New York Times kallade hans skulptur på fasaden till Gershwin Hotel för ett landmärke 2001. – Jag fick betalt i form av hotellrum x 100 nätter, säger han.
Stefan Lindfors har utfört arbeten där betalningen inte varit i linje med det förbunden tycker att den ska vara.
– Samtidigt har jag fått verkligt bra betalt för en del av mina konstverk. Sist och slutligen har jag hamnat på plussidan. Men jag har också tackat nej till massor av arbeten där jag kunde ha fått mycket pengar. Dels för att det inte intresserat, dels för att jag känt att jag inte är rätt person.
Utan att ha gjort arbeten av alla slag skulle han aldrig uppnått den position han befinner sig i nu.
– Jag har inte blivit rik på mitt arbete som konstnär, men folk kan be om en autograf på gatan. När jag vaknar på morgonen gör jag vad jag vill, säger precis vad jag vill och klär mig hur jag vill.
Han lyfter fram hur marknadsföring är en elementär del av näringslivet. Lindfors kastar fram ett fiktivt scenario där Hotell Torni inleder en reklamkampanj inför öppningen.
– Reklambyrån föreslår en film på Youtube och affischer och säger att det kostar 800 000 euro. Jag lovar att ingen på Sokotel reagerar på siffran.
Han konstaterar att tävlingen borde ses som marknadsföring. Det handlar om att bygga en identitet och att göra pengar åt Torni.
– Sedan far folk dit och äter för att titta på den galna målningen på väggen. Ett sällskap på tio beställer in mat och dyra viner för 5 000 euro. De har gått dit för att de hört om målningen.

"Mycket mera gripande"

Marileea Järnefelt vill understryka att Uuden taiteen kilpailu, som tävlingen heter, uppskattar konstnärer.
– SOK har i 90 års tid på ett betydande sätt understött konst i Finland. Och det arbetet fortsätter. SOK gör hela tiden införskaffningar och samarbeten.
Hon menar att Sokotel varit ute med ett gott syfte och hoppas på fler hotellkonstverk framöver.
– Det är obestridligt att konst kan ha en betydande inverkan på människors välbefinnande. Jag vet att ett konstverk är mycket mera gripande än en lösning med inredning, som ofta är mycket lättare att genomföra.

ANDRA LÄSER