Tallinks My Star klarade inte provturerna

Tallinks nya fartyg My Star kommer inte att börja trafikera som tänkt i början av december. Propellersystemet fungerar inte som det ska och det är fortfarande oklart när fartyget kan sättas in på rutten mellan Helsingfors och Tallinn.

Tallinks fartyg My Star kommer inte att inleda reguljär trafik i början av december som planerat. När trafiken börjar är tills vidare oklart.
Katarina Koivistokatarina.koivisto@hbl.fi
22.11.2022 11:18 UPPDATERAD 22.11.2022 15:05
Det redan kraftigt försenade bygget av Tallinks nya fartyg My Star försenas ytterligare, meddelar rederiet på tisdagen. Under provturer i helgen har det upptäckts att propellersystemet kräver ytterligare justeringar. 
My Star var ursprungligen tänkt att sättas i trafik mellan Helsingfors och Tallinn redan i januari i år. Det är tills vidare oklart när trafiken med fartyget kan inledas.
”Tyvärr var resultaten av de senaste provturerna inte tillfredsställande, så fartyget återvände till varvet i Raumo för att bearbetas ytterligare”, säger Tallinks chefskapten Tarvi-Carlos Tuulik i rederiets pressmeddelande.
Tallink ber alla resenärer som har bokat plats enkom för att åka med My Star om ursäkt för förseningen.
Tuulik uppger i pressmeddelandet att Tallink samarbetar tätt med varvet i Raumo och att arbetet med tekniken fortsätter så länge det är nödvändigt för att säkerställa kvaliteten på fartyget. Enligt Tuulik väntar Tallink på att varvet ska meddela när alla nödvändiga arbetsmoment är slutförda.
”Vi väntar också på information om när fartyget är redo för sina sista provturer och när det sedan är klart för leverans”, säger chefskaptenen i pressmeddelandet.
Bergsrådet Stig Gustavson, färsk ordförande för varvet Rauma Marine Construction som bygger My Star, uppgav nyligen i en intervju för HBL att My Star blivit en rejäl förlustaffär för varvet. Fartyget är inte bara rejält försenat utan har också blivit dyrare att bygga än varvet ursprungligen räknade med.
Enligt Gustavson beror kostnadsökningen bland annat på att materialkostnaderna höjdes rejält efter Rysslands anfall på Ukraina. Coronapandemin och problemen i leveranskedjorna har också bidragit till förseningen och förlustaffären.
Tallink fortsätter att trafikera mellan Helsingfors och Tallinn med fartygen Megastar och Star tills My Star kan sättas i trafik.

ANDRA LÄSER