Malena och Janne bandade podd i sängen

Malena Holmströms och Janne Lankoskis Yle–podd är inspelad genast efter att de har haft sex.

Poddens finska namn "Hehku" kommer från engelska ordet "glow" eller "afterglow". – Vi ville att titeln ska beskriva hur man ser ut när man just har haft sex, det där röda på kinderna, säger Holmström.
09.02.2022 11:30 UPPDATERAD 09.02.2022 11:52
"Vi sällskapar inte, och har aldrig gjort det. Ändå äger vi en lägenhet ihop. Hur skulle du beskriva vårt förhållande?"
Så inleder frilansjournalisten Janne Lankoski det första avsnittet av podden Hehku – seksipodcast. I avsnittet diskuterar han och Malena Holmström vad deras förhållande egentligen ska kallas: ett "öppet förhållande" eller ett "kärleksförhållande"? Ett parförhållande är det i alla fall inte.
När man ser poddens pressbilder kan man tro att det är audioporr de sysslar med, när man hör början av ett avsnitt låter det snarare som ASMR. Men när man lyssnar vidare märker man att podden bjuder på intima samtal om stora och ibland eldfängda frågor kring sexualitet och normer i samhället.
Under inspelningen hade paret riggat upp ett stativ med två mikrofoner ovanför sängens huvudända, placerat en mikrofon i fotändan, och tejpat fast varsin liten mikrofon på pannan. De är fortfarande nakna när de ligger i sängen och pratar, och det hörs: deras röster är mjuka, sköra och tillfredsställda.
Janne Lankoski och Malena Holmström hoppas att podden kan väcka nya eller spännande tankar hos lyssnaren, men man behöver inte vara av samma åsikt eller ha samma erfarenheter själv.
– Vid något tillfälle hade vi strumpor på fötterna, men i övrigt var vi nakna. Det är ett bra tips förresten! Det lönar sig inte att ha kalla fötter när man har sex. Blev det här en osexig reklam för podden nu? säger Holmström och skrattar.

Penetrationsnormen

En ung, finlandssvensk, lyssnare har kanske hört Holmström i Yle Extrems radioprogram Sex & Sånt som hon har jobbat med sedan 2016, under de senaste åren som podd. Lankoski berättar att hans partners långa erfarenhet av att jobba med sexinnehåll gjorde det enklare för honom att våga tala om sitt sexliv i offentligheten.
– Podden handlar egentligen om kommunikation tror jag. Vi kan visa exempel på hur man kan prata om sex inom förhållanden. Att våga prata öppet om vad man gillar och inte gillar kan göra sexet bättre, säger Lankoski.
– Och hur man pratar om var ens smärtpunkter finns. När jag jobbade med manus till podden märkte jag hur arg jag varit på många normer i samhället, säger Holmström och nämner "penetrationsnormen" som ett exempel – att "riktigt sex" är lika med vaginalt penetrationssex.
– Jag har insett hur illa den normen har gjort mig, säger Holmström.

Hehku – seksipodcast

Släpptes på: Yle Arenan, onsdagen den 9 februari.
Består av: åtta avsnitt på 20-30 minuter.
Görs av: Malena Holmström, 31, och Janne Lankoski, 34.
För: Yle Kioski.
Språk: finska.

Sexpoddar lägger av

Både Holmström och Lankoski gillar vissa sexuella praktiker som kan kallas "normkritiska". I ett avsnitt berättar Lankoski om första gången han vågade berätta för en person att han ville testa pegging, alltså att bli penetrerad i baken.
Hehku är inte den första sexpodden som produceras på Yle, men några har redan hunnit lägga av: Svenska Yle–podden Naket med Satu och Stan gjorde tjugo avsnitt mellan 2019 och 2020, men stannade där. Även Extrems podd I säng med Ronja och Taika gjorde sitt sista avsnitt i december 2020. Tidigare nämnda Sex & Sånt sänder numera gamla avsnitt i radion.
En av Sveriges största sexpoddar Alla våra ligg trummar förvisso vidare, men sedan hösten med nya programledare efter att originaluppsättningen har hoppat av.

Har intresset för sexpoddar minskat under de senaste åren?

– Vi hoppas ju inte det! Jag följer några finska sexpoddar där man förvisso också har bytt programledare nyligen men som fortsätter hålla på. Men kanske kunde man säga att mainstream–sexpoddarnas tid är över? säger Holmström.
– Vår podd låter inte som en vanlig sexpodd där två till tre kvinnor pratar om sex i en studio, säger Lankoski.
Holmström säger att det säkert har gjorts tillräckligt med poddar om de bästa sexställningarna.
– Jag har själv saknat mänskligt innehåll där man pratar om svåra saker utan att skämta bort allt.
Ljudvärlden i podden påminner mer om stilen i en dokumentär, än om en "vanlig" studiopodd.
Båda konstaterar också att de inte vill låta som "Instagramfeminister", som ibland anklagas för att låta tvärsäkra och överdrivet medvetna om vilka ord man får säga när man talar om relationer och sexualitet.
– Vi tänker högt men är inte klara med något, vi är mitt uppe i en massa processer och funderar över hur vi egentligen ska tänka om allt, säger Holmström.

Blir man upphetsad när man lyssnar på podden?

Holmström och Lankoski tittar på varandra och skrattar.
– Nej, det tror jag inte det... eller blir det dålig reklam igen om jag säger att man inte blir det? säger Holmström.
– Ja, vem vet? Kanske någon kan bli upphetsad av det här! Det är inte vårt mål med podden i alla fall, säger Lankoski.

ANDRA LÄSER