Vaddå, soppan blev plötsligt billig

Alla belägrade bilister drar en lättnadens suck då priset på drivmedel viker tillbaka efter sommarens toppar. Men energikrisen är ingalunda över, detta kan vara lugnet före stormen.

Proteströrelsen Elokapina demonstrerade vid en bensinstation i Brunakärr i Helsingfors 6 augusti.
LedareTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
14.08.2022 10:30 UPPDATERAD 14.08.2022 15:27
Alavo i Södra Österbotten är inte bara känt för varuhuset Tuurin Kyläkauppa som drivs av en handelsman i femte generation, den excentriske Vesa Keskinen. I närheten finns också den gigantiska, gyllene hästskoformade Onnenkenkä, som har utsetts till världens tredjefulaste monument av sajten Virtualtourist.
Till råga på allt erbjuds här Finlands billigaste drivmedel: i veckan sjönk priset på 95:ans bensin under två euro litern. I dessa trakter lär ingen uppleva soppatorsk halvvägs till butiken. För jämförelsens skull: i Finlands till ytan största kommun, Enare, betalar man fortsatt närmare tre euro för en liter motorbränsle. Men kanske erbjuder tiotusen sjöar och över hundra namngivna fjäll en viss tröst.
I år har det svarta guldet glimrat mer än vanligt, till stor del till följd av Rysslands brutala invasion av Ukraina. Saken har inte blivit bättre av en urstark amerikansk dollar, som slår hårt mot oss kunder som tankar i euro. I våras varnade analytiker att priset på råolja kunde skjuta upp i stratosfären, rentav 380 dollar per fat. Oljeindustrin – som till stor del domineras av odemokratiska länder – jublade.

ANDRA LÄSER