Volatilt läge vid ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzja

Situationen vid det ryssockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina är "volatil", varnar det internationella atomenergiorganet IAEA.

Rysk soldat på plats vid det ockuperade kärnkraftverket Zaporizjzja i sydöstra Ukraina. Bilden är tagen i maj.
03.08.2022 07:05 UPPDATERAD 03.08.2022 08:29
Zaporizjzja, beläget i landets sydöstra del, har varit ockuperat av ryska styrkor sedan invasionens inledning. Kärnkraftverket, som är Europas största, drivs dock fortfarande av ukrainsk personal.
Från IAEAs håll har man försökt skicka en delegation till kärnkraftverket.
– Situationen är oerhört volatil. Varje enskild säkerhetsföreskrift har överträtts på ett eller annat sätt. Och vi kan inte låta det få fortsätta, säger Rafael Grossi, chef för IAEA, på en presskonferens vid FN-högkvarteret i New York på tisdagen, där man för närvarande håller en konferens med de som skrivit under icke-spridningsavtalet för kärnvapen, NPT.
Grossi har under flera veckor undersökt möjligheterna att sända personal till platsen, men Ukraina har hittills nobbat förslaget med hänvisning till att det skulle ge legitimitet till den ryska ockupanterna i området.
Enligt IAEA-basen, är frågan komplex eftersom det kräver "förståelse och samarbete" mellan en rad aktörer, däribland Kiev, Moskva och FN.
USA:s utrikesminister Antony Blinken anklagade under måndagen Ryssland för att använda kärnkraftverket som en bas för att "beskjuta ukrainare med vetskapen om att de inte kan eller kommer att skjuta tillbaka eftersom de riskerar att träffa en kärnreaktor eller ett förvaringsutrymmer för radioaktivt avfall".
En stor del av Zaporizjzja-regionen befinner sig under den ryska ockupationsmaktens kontroll.

ANDRA LÄSER