Centerns riksdagsgrupp behandlar inte avslöjandena om Kärnäs bloggskriverier – Kärnä odlade hätsk stämning mot samerna under pseudonym

Mikko Kärnä odlade en hätsk stämning mot samerna och skrev främlingsfientliga inlägg i en tidigare blogg, vars skriverier har grävts fram på nytt. Riksdagsgruppen kommer inte att behandla frågan, men Katri Kulmuni påminner om att man ska visa respekt för alla. 

Mikko Kärnä använde hårda ord om förslaget till ändring av sametingslagen under remissdebatten i riksdagen på tisdagen. 
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
23.11.2022 18:59 UPPDATERAD 23.11.2022 20:52
Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp Eeva Kalli meddelar till HBL att riksdagsgruppen inte kommer att behandla uppgifterna om Kärnäs bloggskriverier. 
”Kärnä har själv kommenterat sina gamla skriverier. Och bra så. Gruppen håller inte på och behandlar frågan”, skriver Kalli i ett svar per sms. 
Debatten har uppstått efter att det har kommit fram att riksdagsledamot Mikko Kärnä (C), som kommer från Lappland, ligger bakom en del omtvistade blogginlägg, som är riktade mot samerna. 
Kärnä medger i ett svar på Twitter att han har skrivit till en blogg under pseudonymen ”Lapinleuku”, som kritiserade samer och invandrare i hårda ordalag. Lapinleuku betyder en traditionell lapsk kniv, eller samekniv. Bloggtexterna är från år 2008–2009. 
”Jag har producerat innehåll till sidan i fråga och bär mitt ansvar för att ha varit med i sådana här fånigheter. Jag kan helt enkelt inte minnas vad jag själv har skrivit och vad någon annan har skrivit ...” skriver Kärnä på Twitter. 
I ett senare inlägg hävdar han att det var ett kollektiv som stod bakom en del av bloggens texter. 
I debatten om sametingslagen har Mikko Kärnä varit en av de debattörer som har riktat hårdast kritik mot samerna. I remissdebatten i riksdagen om ändringen av sametingslagen fick Kärnas uttalande många att höja på ögonbrynen.
– Det här orsakar enorma konflikter i sameområdena. Ni vill säkert inte ha det, som fortfarande kan ske. När broder vänder sig mot broder och syster mot syster, så går vi tillbaka till 90-talet, när hus brann och det förekom våldsamheter, sade Kärnä.

Raderad blogg

Den omtalade bloggen är raderad. Det är Jussi Jalonen, historiker och facklitterär författare som skriver på Twitter att han har grävt fram den raderade bloggen, och en rad andra inlägg ur arkivet Way Back Machine på nätet. 
Jalonen skriver att det var debatten om sametingslagen i riksdagen som fick honom att tänka på en nationalistisk blogg, där en person skrev under pseudonymen Lapinleuku. 
I bloggen behandlas bland annat Samerådet, som är en kulturpolitisk organisation för hela sameområdet. Skribenten anklagar rådet för att vara rasistiskt och etnocentriskt eftersom samiska arbetssökande gynnas i ansökningsprocesser. 
I samband med bloggen syns också Hommaforums, Suomens Sisus och Sannfinländarnas logotyper. 
Han har använt samma pseudonym i inlägg på Hommaforum, som är ett diskussionsforum för främlingsfientliga åsikter.
Kärnä har också publicerat nyare skriverier på Twitter år 2021, där han anklagar samerna för att vara kolonialistiska ockupanter och han hävdar att de har förstört lapska näringar som jakt och fiske. 

Tyst från Centerledningen 

HBL har också bett om en kommentar om Kärnäs skriverier av partiordförande Annika Saarikko, men inte fått svar. 
Mikko Kärnä har meddelat att han ställer upp i riksdagsvalet i Helsingfors. Det är kretsstyrelsen som nominerar kandidaterna i valet. Ordföranden för kretsstyrelsen i Helsingfors, Harriet Lonka, svarar i textmeddelande att hon inte har något att kommentera. 
”Mikko har ju talat öppet om sina tidigare tankar. Om Mikkos nutida tankar är det bäst att fråga honom själv”, skriver Lonka. 
Kärnä har själv under debatten hänvisat till en tidigare text, där han behandlar sin egen politiska utveckling. Han skriver att han tidigare var homofob, rasist och fientlig mot religioner, men att han har utvecklats. Han tar inte ställning till sina uttalanden om samer i den texten. 
Katri Kulmuni, riksdagsledamot från Lappland, och en av de centerpartister som har engagerat sig synligast mot ändringen av sametingslagen, ger en kort kommentar åt Helsingin Sanomat
– Det är förstås förargligt, om uppgifterna stämmer. Man måste tala sakligt, och med respekt för alla människor, i synnerhet om det enda urfolket inom Europeiska unionen, sade Kulmuni.

ANDRA LÄSER