Bistra kommentarer efter förlusten

Knappa förluster och svordomar efter matcherna har blivit ett bekant koncept för Finlands fotbollsherrar i år.

Brända målchanser har också varit ett återkommande problem, och fortsatte vara det då Ukraina vann lördagens VM-kvalmatch i Odessa med 1–0.
– Jag vet inte varifrån det härstammar att vi inte sätter i bollen på ett lika suveränt sätt som Ukraina och andra landslag. Det kanske är brist på självförtroende, säger Finlands målvakt Lukas Hradecky, som stod för en utmärkt insats.
Teemu Pukki kryddade med svordomar då han berättade om hur det känns att ha förlorat alla årets matcher utom VM-kvaldebuten hemma mot Kosovo, som slutade 1–1.
– Det har varit ett mycket svårt år, men nu är det förbi för dessa matchers del, säger anfallaren Pukki som lyckats bra i sitt danska klubblag Bröndby i år.
Pukki var en av de värsta målsumparna jämsides med Sakari Mattila och Eero Markkanen.
Pukki brände ett friläge genom att skjuta bollen på den utrusande, liggande målvaktens ben och förbi. Sakari Mattila nickade rakt på målvakten efter ett perfekt inlägg av Kari Arkivuo, medan Eero Markkanen sköt över från närhåll på en målvaktsretur.
– Målvakten var riktigt nära, så jag måste sikta på nättaket. Men den gick över. Det går inte att komma med några bortförklaringar, i det läget ska man göra mål, säger AIK-anfallaren Markkanen, som blev inbytt i halvtid.

Hopp

Svensken Backe har ett uselt facit som blåvit landslagstränare – två oavgjorda och nio förluster. I VM-kvalet ligger Finland på en enda poäng efter att ha förlorat tre raka sedan 1–1-matchen mot Kosovo i Åbo.
– Efter en match som denna tycker jag det finns hopp, sade Backe efter matchen och betonade hur jämn matchen var trots att Ukraina var med i EM-slutspelet i somras.
Sex matcher återstår av kvalet. Backe har inga planer på att lämna sitt uppdrag.
– Absolut inte. Efter en match som denna, trots att vi förlorade, känns det ändå okej eftersom spelarna jobbade enormt mycket, sade Backe.
Målvakten Hradecky är känd för att inte skräda orden när han uttalar sig, men var försiktig med att kommentera Backes lämplighet för jobbet.
– Vi spelare spelar som Backe vill, det är vår grej. Vi ska inte kommentera den saken. Vi ska försöka göra vårt bästa. För tillfället är vi helt enkelt inte tillräckligt bra, så då hjälper inga trick eller trollkonster, säger Hradecky.

ANDRA LÄSER