Allt fler frågetecken kring Pohjola-Norden

Härvan kring Pohjola-Norden blir bara märkligare, men det sista ordet i denna rättsliga följetong är långt ifrån sagt. Hur ska man förstå de senaste vändningarna?

Michael Oksanen (i mitten) misstänks för grov förskingring och missbruk av förtroendeställning, under sin tid som generalsekreterare vid Pohjola-Norden.
KolumnTorsten Fagerholmtorsten.fagerholm@hbl.fi
22.07.2022 16:35 UPPDATERAD 22.07.2022 16:47
Stora frågetecken – så summerar Dan Frände, professor emeritus i straff- och processrätt, den senaste förvecklingen i den utdragna härvan kring Pohjola-Nordens stödstiftelse, som HBL avslöjade våren 2021. Vart tog alla pengarna vägen? Och vad är uppsåt, vad försummelse?
I början av juli dömde Helsingfors tingsrätt en tidigare styrelsemedlem till skadestånd på nästan 250 000 euro, eftersom denne trots upprepade uppmaningar från domstolen inte svarat på stämningen. Detta till skillnad från två namnkunniga politiker, som satt i samma styrelse. Domslutet handlar om tredska, där den svarande som uteblir från förhandling förlorar målet.
På fredagen nådde HBL den dömde, som hänvisar till ”diverse missförstånd, bland annat föråldrade kontaktuppgifter” som förklaring, och vidare meddelar att ”processen om återvinning har påbörjats”.

ANDRA LÄSER