Pitkämäki fann VM-formen i grevens tid

Tero Pitkämäki övertygade i kvalet och seglade upp som en medaljkandidat i dagens spjutfinal.– Jag tror han har 88 meter inom räckhåll, säger tränaren Hannu Kangas.

Fullträff. Tero Pitkämäki behövde inte mer än ett kast för att kvala in till spjutfinalen.
Själv väljer Tero Pitkämäki att hålla låg profil. Hör inte till hans stil att skrävla – i synnerhet efter en så medioker sommar.
– Jag går ut för att göra ett bra resultat, säger han.
– Ingen vits att ta stress över någon medalj.
Inför VM tonade den trefaldiga VM-medaljören ned sina medaljchanser – hans målsättning var i första hand att ta sig till final. Efter ett lyckat kvalkast vågar han redan tro på sig själv lite mera.
– Det är förstås möjligt att ta medalj, säger han lite motvilligt.
– Det gäller bara att hålla huvudet kallt och inte försöka för mycket. Annars går det åt skogen.
Samtidigt som världsettan Johannes Vetter slungade flera uppvärmningskast över kvalgränsen 83 meter valde Pitkämäki en mycket konservativ taktik. En kort uppvärmning och en inte helt hundraprocentig ansats. Pitkämäki har haft problem under de senaste veckorna med att stödfoten gett efter.
– Jag såg redan i uppvärmningen att hans vänstra stödfot och höft fungerar bättre. Då var det bara att ösa på för fullt, säger tränaren Hannu Kangas – som medger att han inte hade en aning om vad hans adept var kapabel till i spjutkvalet.
– Han höll igen lite med ansatsen, men det var rätt lösning i den där situationen. Det var säsongens bästa kast.
I toppform. Johannes Vetter kastar regelbundet över 90 meter.
Resultatmässigt var 85,97 inte säsongens bästa kast, men i Vasa (88,27) hade Pitkämäki så bra medvind att det gav ett par meter extra. Kvalkastet var hans nästa bästa resultat i år.
– Det kanske hjälpte att mina egna förväntningar var så lågt ställda. Jag klarade av att vara avslappnad, säger Pitkämäki.
Johannes Vetter gav en stormvarning med att slänga 91,20 meter med sitt första kvalkast. Frågan är om han brände för mycket krut där – eller om han har mer att ge i dag.

Tror på 88 meter

Spjutkvalet var annars också det hårdaste någonsin: tretton spjutkastare klarade kvalgränsen 83 meter. Det betyder också att det för ovanlighetens skull är tretton finalister i dag.
– Det är lätt att tro att det blir en hisnande spjutfinal, eftersom kvalet var tuffare än någonsin förut. Men det blir nödvändigtvis inte så grymma resultat. Många satsade hårt redan på kvalet, det blev bara en vilodag före finalen och alla har enorm press på sig, säger Kangas.
– Någon kastar säkert 90 meter eller mera, men jag tror 87 meter räcker för att slåss om medalj.
Det blir svårt att slå Johannes Vetter och Thomas Röhler, men det lär bli en hård kamp om bronset. Pitkämäki är en av medaljkandidaterna ifall allt klaffar.
– Ifall Tero först får till ett hyfsat resultat har han råd att ta lite risker och köra med lite hårdare ansats, säger Kangas.
– Jag tror han kan klara 88 meter igen, om allt går perfekt. Men det gäller förstås att få tekniken att fungera i högre fart. Säckar hans vänstra sida ihop igen hamnar spjutet på tvären.
Optimist. Tero Pitkämäkis tränare Hannu Kangas såg mycket positivt i sin adepts kast.

Kort uppvärmning

Pitkämäki hade en hyfsad försommar, men efter att ha blivit sjuk i början av juli har han varit ur slag. Han vann sitt åttonde FM-guld med det anspråkslösa resultatet 82,80. I genrepet i Orimattila blev han besegrad av Magnus Kirt och Keshorn Walcott efter att ha fastnat vid 81,96. Den sista, dryga veckan före VM har han mest vilat för att finna sin toppform.
– Det var viktigt att klara spjutkvalet med det första försöket för att spara energi, säger Kangas.
Både i Seinäjoki och Orimattila tröttnade Pitkämäki fort. Därför ville han pröva med en kort uppvärmning före spjutkvalet. Eftersom det fungerade kör han med samma koncept i dag.
– Han värmer upp lite med en 1,5 kilos viktboll, men drar inte ens på sig spikskorna på uppvärmningsplanen. Det är bra att det går att köra uppvärmningskast inne på stadion här, säger Kangas.
– Målet är i första hand att ta sig in bland de åtta främsta. Sen får vi se hur högt resultatnivån stiger.

Anspråkslös

En medalj skulle förstås smaka för Finland, som verkligen inte solat sig i framgångar i London. Det vet säkert också Pitkämäki, men han är förtegen om sina målsättningar.
– Nå, om jag skulle lyckas förbättra lite jämfört med kvalkastet, småler han.

ANDRA LÄSER