Samtal från fängslad basketstjärna missades- Ingen på plats på amerikanska ambassaden

Den amerikanska basketstjärnan Brittney Griner sitter sedan i februari fängslad i Ryssland. I lördags skulle hon för första gången sedan gripandet få tala i telefon med sin hustru hemma i USA, men samtalet misslyckades eftersom den amerikanska ambassaden inte hade någon personal på plats.

WNBA-stjärnan Brittney Griner sitter frihetsberövad i Ryssland. Arkivbild.
Paret Griner firade i lördags bröllopsdag och ett telefonsamtal, det första på fyra månader, hade planerats.
Men lördagen kom och gick utan att Cherelle Griner fick något samtal hemma i Phoenix. På måndagen fick hon i stället veta att Brittney Griner hade försökt ringa elva gånger, men att samtalet inte hade kopplats vidare eftersom ambassaden i Moskva inte är bemannad på helger.
Cherelle Griner säger till AP att hon har fått en ursäkt från myndigheterna men att hennes förtroende för dem och dess arbete att få hem hustrun är lågt.
– Det här telefonsamtalet hade planerats i nästan två veckors tid, säger hon.
Brittney Griner, en av världens bästa basketspelare, greps den 17 februari i år på en flygplats i Moskva efter att ryska myndigheter sagt sig ha hittat e-cigaretter med spår av cannabisolja i hennes bagage. Ett sådant brott kan ge upp till tio års fängelse i Ryssland.
USA:s president Joe Bidens administration har sagt att Griner är frihetsberövad på felaktiga grunder, och amerikanska myndigheter jobbar för att få henne släppt.
Förra veckan förlängdes Griner häktningstid för tredje gången, den här gången till den 2 juli.
ANDRA LÄSER