”I lugnare tider skulle regeringen ha avgått” – Vadå regeringskris? Fem frågor till professor Göran Djupsund

Centern tar oppositionens parti, urvattnar reformer och blåser upp till regeringskris när statsminister Sanna Marin är på långresa. Vad är det som händer i politiken? Göran Djupsund, professor emeritus i statskunskap, reder ut hur det gick så här.

Centern kan ta ut svängarna mer än andra partier, menar Göran Djupsund.
Adam Stefánsson Högnäsadam.hognas@ksfmedia.fi
30.11.2022 07:11 UPPDATERAD 30.11.2022 11:09

Vad handlar det hela om?

– Om Centern hade ett understöd på 15–16 procent i opinionsundersökningarna, jämfört med de 11 procent partiet har nu, skulle den här situationen inte uppstå. De sätter väldigt mycket på spel, inklusive sin trovärdighet. Det är inte bara regeringspartierna som börjar rynka pannan utan också andra alternativa samarbetspartner.
– De gör det för att maniskt försöka åtgärda det dåliga stödet de har inför årets val. De flörtar inte med nya väljargrupper utan med de traditionella centerpartistiska väljarna. Partiet självt tycker att man fått mycket igenom i regeringen. Fältet upplever det inte så och då måste man ta till nya åtgärder.

Varför händer det nu?

– Alla menar att vi behöver en stabil regering i dessa oroliga tider med krig i Ukraina, energikris och så vidare. I ett sånt läge kan man spela lite tuffare, som Centern gör, eftersom ingen vill rubba den stora stabilitet som behövs. De kan ta ut svängarna då de vet att tröskeln för att Sanna Marin ska kasta ut dem ur regeringen eller lämna in sin avskedsansökan är hög. Då skulle de kunna ta på offerkoftan till nästa val. Det är ett intrikat spel Centern spelar, med höga insatser. Marin är dessutom på långresa och kan inte snabbt kalla till krismöte.

Tror du det kommer vara ett lyckat drag av Centern?

– Jag tror inte att det är helt och hållet lyckat. Om de vill vinna tillbaka väljare är det för sent, folk genomskådar det. Väljare tenderar att inte vara korkade.  

Är det ovanligt med så här hårda tag i finländsk politik?

– Under de första femtio åren av Finlands självständighet så tror jag vi hade runt 60 regeringar. Sedan några decennier tillbaka har de som regel suttit sina fyra år. Det är ett ovanligt hårt klimat inom regeringen just nu. Allt handlar om att Centern har en vågmästarroll och har en möjlighet att spela hårdare än andra. Och nu är man desperat.

Vad händer nu?

– Det kommer att hända mycket bakom slutna dörrar som varken du eller jag kommer få ta del av. Jag har funderat på om Marin kommer tillbaka tidigare från sin resa. Det ligger i regeringens intresse att hålla en så städad yta som möjligt. Men stämningen i regeringen har nog fått en stor törn av det här. Med kryckor och proteser haltar den vidare till valet. Om det skulle vara mer lugnare i omvärlden tror jag att regeringen skulle avgå.

ANDRA LÄSER