Ghislaine Maxwell nekar till anklagelserna

Det brittiska societetslejonet Ghislaine Maxwell nekar i en domstol i New York till samtliga sex åtalspunkter som riktas mot henne.

Åklagaren Audrey Strauss presenterar misstankarna mot Ghislaine Maxwell i samband med gripandet av henne i början av juli.
Den 58-åriga Maxwell, tidigare partner och bundsförvant med den avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein, anklagas för att lockat unga flickor till Epstein – så att han kunde utnyttja dem sexuellt.
Fyra av de sex punkter som åklagarsidan riktar mot Ghislaine Maxwell rör koppleri och trafficking mellan 1994 och 1997 av minderåriga. De övriga två handlar om mened år 2016.
Under tisdagen hålls borgensförhandlingar och Maxwells advokater driver linjen att det inte föreligger någon flyktrisk för deras klient, samt att hon utsätts för fara på grund av coronapandemin om hon fortsatt hålls häktad.
Åklagarsidan hävdar däremot att det visst föreligger en flyktrisk. Bland annat väntas åklagarna under dagen hänvisa till omständigheterna i samband med gripandet av Maxwell i början av juli. Enligt FBI vägrade Maxwell att öppna när de kom till den fastighet där hon befann sig. I stället kunde poliserna genom ett fönster se hur hon försökte fly in i ett annat rum och stänga dörren efter sig. Polisen bröt då upp dörren och grep henne.
Maxwell – som är dotter till den framlidne mediemogulen Robert Maxwell – medverkade i tisdagens domstolsförhör via videolänk från Metropolitan Detention Cente där hon har suttit häktad sedan hon greps.

Jeffrey Epstein

Jeffrey Epstein var en mångmiljardär och affärsman från New York i USA, född 1953.
År 2008 dömdes Epstein för att ha köpt sex av underåriga. Men straffet blev lindrigt, 13 månaders fängelse, men med frihet att gå till arbetet. Det korta straffet var ett resultat av förhandlingar med de federala myndigheterna.
Senare framfördes fler anklagelser om liknande brott, och att minderåriga som hade befunnit sig hos Epstein hade utnyttjats både av honom och av hans vänner. I juli 2019, en månad efter det att han gripits, hittades han död i sin cell i New York. Dödsfallet beskrivs som ett självmord.

ANDRA LÄSER