Komiker anklagas för sexbrott

Den brittiska miniserien National Treasure skildrar på ett intressant och välgjort sätt en sexbrottshärva kring en känd komiker.

Brottsutredning. Den sexbrottsanklagade komikern Robbie Coltrane med dottern Andrea Riseborough och hustrun Julie Walters vid sin sida.

En komikers död sänds i Yle TV1 tisdagar kl. 21.00.

– Oj nej, de tror jag är Jimmy Savile, utbrister Robbie Coltranes rollfigur, veterankomikern Paul Finchley, när han inser vidden av de grova anklagelserna som riktas mot honom.
National Treasure (Channel 4 2016) är en fyrdelad miniserie som i eftertexterna avsvär sig alla likheter med verkliga händelser. Men läser man på om serien uppges den vara inspirerad av Operation Yewtree, polisutredningen där programledaren Jimmy Savile och andra brittiska mediekändisar anklagades för sexbrott mot minderåriga.
Paul Finchley är en bedagad komiker som fortfarande lever på att publiken förhåller sig nostalgiskt till det han gjort. Hans habitus hjälper knappast till att ge honom några sympatier när han anklagas för att ha begått ett sexbrott för flera decennier sedan. Snarare verkar Robbie "Fitz" Coltrane – alltid lika förträfflig som buffel – vald för rollen för att tillföra den extra sliskighet; en plufsig man som pustande stultar fram med käpp. Han konsumerar porr till och med på mobilen och är otrogen mot sin fru samtidigt som han tillskrivs en ganska subtil sexism. Vilket förstås inte betyder att han nödvändigtvis är skyldig till det han anklagas för.
Ja, är han skyldig eller inte? Det är förstås den stora frågan som allt hänger på och som serien gör sitt bästa för att vi in i det sista ska sväva i osäkerhet kring. Nyckeln till svaret söks främst inom familjen; den luttrade hustrun (Julie Walters) som trots allt ställer sig bakom sin make. Den vuxna dottern (Andrea Riseborough) som är i så risigt skick att hon förlorat vårdanden om sina barn och möjligen är ett symtom på gravare familjeproblem. Och så Sir Karl Jenkins (Tim McInnerny), Pauls mera erkände komikerpartner som även han ofrivilligt dras in i skandalen eftersom hans karriär är så nära förknippad med Paul.
Det här är ett ovanligt engagerande brittiskt drama om ett ämne som dessvärre inte saknar aktualitet. Den 5 juni inleds rättegången mot den sexbrottsanklagade amerikanske komikern Bill Cosby – något som knappast kommer att gå obemärkt förbi i medierna. Att den här serien sänds just nu ser därför nästan ut som en tanke.
ANDRA LÄSER