I Storbritannien rev demonstranter staty av slavhandlare

Black lives matter-demonstrationer har hållits i många städer i världen under söndagen, bland annat i London, Rom och Köpenhamn. I brittiska Bristol störtade demonstranterna en staty av en slavhandlare – och slängde den i floden.

Några av de tiotusentals demonstranterna som samlades i London.
07.06.2020 21:43 UPPDATERAD 08.06.2020 09:24
För andra helgen i rad har den antirasistiska Black lives matter-rörelsen hållit demonstrationer i flera städer i världen, sedan den obeväpnade svarte amerikanen George Floyd dödades i samband med ett polisingripande den 25 maj.
Tusentals demonstranter samlades för att protestera utanför USA:s ambassad i London på söndagen.
I London samlades demonstranter bland annat utanför USA:s ambassad på söndagen.
I Rom samlades tusentals människor på Piazza del Popolo-torget, där talarna uppmärksammade problemet med rasism på hemmaplan, i USA och i andra delar av världen. Tiotusentals människor fyllde gator och torg i London, där protester har hållits i två dagar. I flera andra städer, som i Budapest, Madrid och Köpenhamn samlades demonstranter utanför USA:s ambassader, skriver nyhetsbyrån AFP.
Människor fyller på söndagen Piazza del Popolo, ett av Roms största torg, till stöd för Black lives matter-rörelsen i USA.
Människor fyller på söndagen Piazza del Popolo, ett av Roms största torg, till stöd för Black lives matter-rörelsen i USA.

"Allas blod är rött"

– Jag tycker verkligen att vi måste få ett slut på den strukturella rasismen som faktiskt är internationell, säger 24-åriga Gloria Envisas som deltog i demonstrationen i Madrid.
Demonstrationen i Köpenhamn samlade fler än 15 000 deltagare, enligt polisens bedömning. I Thailand hölls en digital manifestation på videoplattformen Zoom på grund av coronarestriktionerna.
– Alla har önskningar, alla har drömmar, allas blod är rött, säger Natalie Bin Narkprasert, en av dem som organiserade den digitala manifestationen.

Rev staty av slavhandlare

Omkring 10 000 demonstranter deltog i Black lives matter-protesten i engelska Bristol. En mindre grupp rev ned en staty som föreställer den tidigare parlamentsledamoten Edward Colston (som levde på 1600- och 1700-talet), eftersom han även var slavhandlare.
Videoklipp från händelsen visar hur demonstranterna fäste ett rep runt statyn och drog ned den, stampade på den och bar den till Avonfloden där den dumpades i vattnet.
Inrikesminister Priti Patel och den lokala polischefen Andy Bennett fördömer händelsen
Protesterna sker samtidigt som allt fler länder inlett återöppningar efter att ha varit nedstängda under coronapandemins första fas, och flera regeringar har uppmanat sina medborgare att undvika folksamlingar på grund risken för att smittspridningen ska ta ny fart. Bland andra har den brittiske hälsoministern Matt Hancock varnat för att deltagande i Black lives matter-protesterna riskerar bidra till ytterligare spridning av viruset.

Black lives matter-rörelsen

I februari 2012 dödas den svarte 17-åringen Trayvon Martin i Sanford i Florida. Den frivillige områdesvakten George Zimmerman hade tidigare larmat polisen för att rapportera om en "skum person" som rörde sig i området. Några minuter senare hörde grannarna pistolskott. Trayvon Martin var obeväpnad.
Dödsskjutningen tände ett nationellt ursinne, som förstärktes ytterligare när George Zimmerman friades från anklagelserna om mord. Stora demonstrationer hölls på många platser i USA. På sociala medier började en hashtag florera, #blacklivesmatter, ungefär "svarta liv spelar roll". Sedan dess har initiativet vuxit och blivit en global, decentraliserad opinionsrörelse.
Dödsskjutningen av Trayvon Martin har följts av flera uppmärksammade fall där poliser har använt dödligt våld mot obeväpnade svarta personer. Ändå döms få poliser för brott. Enligt Black lives matter-rörelsen handlar det om ett system rotat i rasism, och att anställda inom polisväsendet skyddar varandra.
Runt 1 000 människor dödas av polisen varje år i USA, visar forskning från Bowling Green State-universitetet.
I London samlades demonstranter bland annat utanför USA:s ambassad på söndagen.
I London samlades demonstranter bland annat utanför USA:s ambassad på söndagen.
Demonstranter skanderar slagord under Black live matter-demonstrationen som samlade tusentals människor i London på söndagen.

ANDRA LÄSER