I bilen kan man prata om livet

Radioteaterns novemberpremiär är en kort novellsamling man gärna skulle lyssna längre till.

Vad var det? Kristofer Möller och Wilhelm Enckell hörs i hörspelet som utspelar sig under fem olika bilresor och är skrivet av Möller.
Sonja Mäkelä
22.11.2017 10:46 UPPDATERAD 22.11.2017 20:44

Radioteatern: Var det en hund? sänds i Yle Vega 22.11 kl. 20.03, repris 26.11 kl. 18.03 och 3.12 kl. 6.03.

Kristofer Möllers första hörspel Var det en hund? är en kompakt föreställning på bara en halv timme. Det är en serie på fem korta episoder som alla utspelar sig i en bil, och har ett gemensamt mönster: två personer samtalar om de mest olika saker, tills de plötsligt kör över något – kanske en hund. Personerna reagerar sedan på olika sätt på det skedda, och stämningen är förändrad i bilen.
Tematiskt är Möller ute på djupa vatten: han låter personerna samtala om livets stora frågor. Det första paret, en man och en kvinna, talar om dånet man hör när man trycker fingrarna i öronen, och debatterar huruvida det är döden eller livet man hör. Det andra paret, också en kvinna och en man, pratar om tacksamhet – vad känner de tacksamhet för i livet? Två kvinnor pratar om sex och pinsamma historier, men frågan är om de är ärliga? En far avslöjar några oroväckande hemligheter för sin son, och det sista paret, två män, pratar om ålder och viljan att dö – den enes tolvårige dotter har anorexi.
Alla kör på en tyst väg, utan trafik, och man ser framför sig att det är mörkt, kanske sen höst. Vi vet inte vart personerna är på väg eller vem de är. Det är korta ögonblick ur deras liv.
Eftersom mönstret för alla episoder är detsamma, blir upprepningen lite ointressant. Det finns inte så mycket som kan fås ut av händelsen att köra över ett djur – förutom att det är lika obehagligt varje gång. Då är diskussionerna helt klart det mest intressanta, och de hade gärna kunnat utvecklas och vara längre; man blir nyfiken på att få höra mera.
Ljudvärlden är av logiska orsaker inte mångsidig: det är tyst i bilarna, och det enda ljud som hörs är de plötsliga bromsarna och sedan kanske det gnyende djuret.
Föreställningen är regisserad av Camilla Thelestam och Niko Ingman står för ljudet. I rollerna hörs Cecilia Paul, Pekka Strang, Hellen Willberg, Max Bremer, Nina Hukkinen, Anna Hultin, Kristofer Möller, Wilhelm Enckell, Anders Larsson och Pekka Kanerva.
Konceptet är bra men föreställningen känns aningen halvfärdig och hade säkert kunnat utvecklas både innehållsligt och till utförandet.

ANDRA LÄSER