Civila evakueras från hamnstaden Mariupol

Civila har börjat evakueras från den belägrade hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina. Under måndagen ljöd flyglarm över landet när Ryssland fortsatte sina angrepp. Bostadshus besköts i flera städer och nio personer dödades när ett tv-torn slogs ut.

Brandmän försöker rädda ett hus i Charkiv som träffats i en robotattack.
Över 160 bilar har enligt nyhetsbyrån AFP kunnat lämna belägrade Mariupol genom en humanitär evakueringskorridor, uppger myndigheterna i staden.
"Vi kan inte officiellt garantera säkerheten i den här korridoren. Men det här är den enda korridor som har fått officiellt godkännande och som verkligen fungerar i dag", uppger en tjänsteman i stadsfullmäktige enligt CNN.
Mariupol, som har omkring 450 000 invånare, har utsatts för häftiga ryska angrepp och befolkningen har saknat tillgång till el, värme och vatten. Omkring 2 500 invånare har enligt ukrainska myndigheter mist livet i angreppen.
Enligt vice premiärminister Iryna Veresjtjuk försöker man öppna humanitära korridorer även i flera andra städer, bland annat nära huvudstaden Kiev och i Luhansk i östra Ukraina rapporterar BBC.

Niovåningshus träffat

I Kiev dödades en person när ett niovåningshus träffades av beskjutning på måndagsmorgonen, uppger ukrainska räddningstjänsten, som tidigare rapporterade om två dödsfall. Tre personer fördes till sjukhus och ytterligare nio fick vård på plats.
Kievs norra förorter har också attackerats, säger Kievs guvernör Oleksij Kuleba enligt AP. Två personer uppges också ha dödats i en attack mot en flygplansfabrik i Kievs utkanter.
Flyglarm har ljudit i samhällen och städer från öst till väst i Ukraina. Bostadshus har attackerats i Charkiv i öst och Mykolajiv i syd, enligt president Volodymyr Zelenskyjs kansli.

Flera döda vid tv-torn

Minst nio personer dödades när ett tv-torn i Rivne i nordvästra Ukraina slogs ut, uppger lokala myndigheter.
Enligt ryska uppgifter dödades 23 personer i en ukrainska robotattack mot ett separatistfäste nära Donetsk i östra Ukraina, ett anfall som Moskva kallar krigsbrott. Ukrainska armén förnekar att man utfört attacken.

ANDRA LÄSER