Insändare: Är det rätt att stänga gränsen för ryssar?

Debatt
26.09.2022 18:18
Nu går Finland samma väg som de baltiska länderna och slutar bevilja turismvisum till ryssar med undantag för specialskäl som familjeband, arbete eller studier. Även en person som redan beviljats visum kan bli stoppad vid gränsen. Det meddelade utrikesminister Pekka Haavisto på en presskonferens i fredags. Haavisto sade också att Finlands asylpolitik inte berörs av visumstoppet, men att han personligen anser att det att en rysk person inte vill bli inkallad i armén inte är ett tillräckligt skäl för att beviljas asyl.
Efter att jag först själv rycktes med i den moraliska indignationen över hur fel det är att den ryska medelklassen reser till Paris när landet bombar Ukraina, började diskussionen om att stänga in den ryska befolkningen i en diktatur med en despotisk ledare kännas allt mer olustig.
Det som ger än mer att tänka på är att regeringen väljer att stoppa turismvisum på grund av att Putin utlyste ”partiell mobilisering”, alltså att 300 000 reservister kan kallas in till armén. Detta besked ledde genast till fullsatta plan bort från Ryssland och bilköerna blev långa vid gränsen till Finland.
Är det moraliskt rätt att vidta aktiva åtgärder för att mota tillbaka unga män som inte vill bli kanonmat i Putins vanvettiga krig? Och i den internationella kampen mot Putins tyranni, är det strategiskt det vettigaste att stänga gränserna för ryska medborgare? Borde vi inte på alla sätt vi kan stöda de som inte vill delta i dödsmaskineriet?
I en artikel i HBL (17.8) lyfter Rysslandkorrespondenten Anna-Lena Laurén fram att personer i ryska oppositionen, personer som motsätter sig kriget och stöder Ukraina, varit väldigt kritiska till att EU-länder stänger gränsen för ryska medborgare. En är affärsmannen Jevgenij Tjitjvarkin i exil i London som skrev affekterat på Twitter: ”Kubanerna får inte släppas ur landet innan de har avsatt Castro, nordkoreaner som flyr ska kastas tillbaka till Kim, afghaner åt helvete till talibanerna, iranierna till ayatollorna, judarna tillbaka till Nazityskland, låt dem först av allt störta Hitler”. Laurén lyfter också fram Ryssland mest kända regionala oppositionsledare Lev Sjlosberg som har sagt att det är väldigt otrevligt att det nu är EU som sänker ner järnridån och inte Ryssland, som det var under Sovjettiden.
På presskonferensen motiverade Haavisto de strängare bestämmelserna med att Finland, förutom Norge, varit det enda Schengenlandet med gräns mot Ryssland som släppt in ryska turister (även om Finland redan stramat åt sin linje) och att det skadar Finlands internationella relationer om det börjar ske en ökad transittrafik genom vårt land.
De baltiska regeringarna har uppmanat Finland att följa deras strikta linje och kritiserat Finland för att inte redan ha satt totalstopp för ryska turister.
Frågan är naturligtvis komplicerad och rymmer många olika aspekter som Finlands regering måste ta ställning till. Men min förhoppning är att regeringen trots eventuell press från andra länder vågar tänka och agera självständigt och inte rycks med i en allmän hets mot ryssar som i backspegeln kanske inte är smickrande för vårt land.
Emma Strömberg, Åbo

ANDRA LÄSER