F1-världen väntar på besked om Bottas drömflytt

Valtteri Bottas Bild: Vesa Moilanen

Valtteri Bottas kan redan nästa vecka vara en Mercedes-förare.

Största delen av förarplatserna i formel 1-teamen för säsongen 2017 är besatta. Endast fyra är lediga, bland dem den viktigaste: en plats i Mercedes vid sidan av Lewis Hamilton.

Årets världsmästare Nico Rosberg gav överraskande beskedet att han slutar och försatte Mercedes i en besvärlig situation. Men det verkar som om mästarteamets andra förare kommer att bli Williams Valtteri Bottas.

Bekräftelse på Bottas flytt till Mercedes väntas i början av januari. Enligt medierapporteringen kommer Willliams att gottgöras med gratis Mercedesmotorer för att teamet ska släppa Bottas.

– Vi har inte fattat beslut, för det handlar om annat än ett team och en förare, säger Mercedes teamchef Toto Wolff till Gazzetta dello Sport under julhelgen.

– Valtteri är en möjlighet men vi vet hur viktig han är för Williams. Det är en känslig situation som kräver att vi går försiktigt framåt.

Bottas blev snabbt förstavalet för Mercedes även om Williams till en början var motsträvigt att ge upp finländaren. Den andra föraren är nämligen 18-åringen Lance Stroll, och det brittiska teamet vill inte ha två orutinerade förare nästa säsong.

Felipe Massa, som lade ner karriären i år, har så vitt man vet gått med på att fortsätta hos Williams och det borde räcka för att Bottas ska kunna släppas till Mercedes. I det tyska stallet har han chans att jaga GP-seger.

– Om jag har en bil som är nära de bästa i serien kan jag absolut vinna, sade Bottas till Autosport precis innan Rosberg i början av december meddelade att han slutar.

Omedelbart efter Rosbergs besked blev Pascal Wehrlein, som hör till Mercedes juniorprogram, favorit att ta över efter Rosberg. Tysken gjorde sin F1-debut hos Manor i år men Mercedes-cheferna verkar anse att han är för oerfaren för mästarteamet.

Hos Manor lyckades även en annan juniorförare, fransmannen Esteban Ocon, bra. Han flyttar dock till Force India 2017.

Ifall Bottas går till Mercedes står Wehrlein fortfarande utan förarplats. Han torde få fortsätta hos Manor, som kör med Mercedesmotorer men en flytt till Sauber är också möjlig.

Svensken Marcus Ericsson fortsätter hos Sauber 2017, men Felipe Nasrs möjligheter att fortsätta ser svaga ut eftersom han miste en viktig sponsor. En plats är alltså ledig i Sauber.

Manors båda förarplatser är obesatta. Ifall Wehrlein går till Sauber kämpar Nasr, Esteban Gutierrez och Rio Haryanto om platserna i Manor. Gutierrez fick lämna Haas medan Haryanto tvingades lämna Manor för att ge plats åt Ocon mitt under säsongen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03