Prinsessan Latifas vän Tiina Jauhiainen anmäler Dubais emir för tortyr

Som väninna och personlig tränare till prinsessan av Dubai hjälpte hon Latifa Al Maktum att fly sitt hemland 2018. Nu anmäler finländska Tiina Jauhiainen Förenade arabemiratens premiärminister och den emiratiske nuvarande chefen för Interpol för tortyr och människorov.

Prinsessan Latifa Al Maktum i en mobiltelefonbild. Arkivbild.
04.11.2022 17:01 UPPDATERAD 04.11.2022 17:56
Prinsessans vän Tiina Jauhiainen lämnade in anmälan till en domstol i Karlsruhe i Tyskland på torsdagen. Tysklands federala åklagarmyndighet bekräftar för nyhetsbyrån TT att anmälan har kommit in.
Dubais prinsessa Latifa Al Maktum försökte fly Förenade arabemiraten i mars 2018.
Enligt uppgifter var hennes medhjälpare och följeslagerska Tiina Jauhiainen från Finland. Jauhiainen var personlig tränare till prinsessan, och var med och planerade flykten från Dubai med enkla farkoster och fartyg.
Men de två tillfångatogs strax utanför Indien och tvingades tillbaka till Förenade arabemiraten av säkerhetsstyrkor, enligt Jauhiainen.

Hot och tortyr

Prinsessan sattes i husarrest. Hennes far Muhammad bin Rashid Al Maktum, emir och regent i Dubai och premiärminister och vicepresident i Förenade arabemiraten, har av en brittisk domstol tidigare pekats ut som skyldig till att ha tvingat prinsessan Latifa tillbaka till Dubai.
Men ödet för Jauhiainen var än värre. Hon frihetsberövades när fartyget de färdades med till Indien återfördes till Förenade arabemiraten. Där fängslades hon, och ”torterades av säkerhetsstyrkor från Förenade arabemiraten och indiska marinen”, enligt ett skriftligt uttalande från Jauhiainen själv.
Vakter ska ha hotat att döda henne, ofta hölls hon vaken långa perioder och skrämdes med att anhöriga skulle skadas.
Jauhiainen tilläts inte heller ta kontakt med finska ambassaden eller konsulat då hon hölls i säkerhetsfängelset, enligt hennes anmälan.
Tysklands federala åklagarmyndighet har enligt tysk lag rätt att granska internationella fall som rör brott mot mänskliga rättigheter, enligt advokaten Elisabeth Baier.

Interpolchef utpekad

Interpolchefen Ahmed Nasser Al-Raisi, som också omfattas av Jauhiainens anmälan, granskas även i Frankrike, där misstankar mot honom bland annat rör tortyr under sin tid som general i Förenade arabemiraten och chef för underrättelsetjänsten.
Prinsessa Latifa uppges befinna sig i Dubai, och sade i ett uttalande i februari att hon ”har det bra” och vill bli lämnad i fred. Uppgifternas sanningshalt har inte kunnat verifieras.
Läs också:
Tiina Jauhiainens förbluffande berättelse om flykten från Dubai: ”Sheikh Mohammed tar dig var som helst”
Tiina Jauhiainen: Kommandosoldaterna skulle skjuta skallen av mig
Amnestys Frank Johansson om fallet Latifa: Nya fotot bevisar ingenting

ANDRA LÄSER