Grönt ljus för Sverigekampen

Myndigheterna gav med specialtillstånd och undantagsvillkor grönt ljus för Sverigekampen och några timmar senare meddelade Friidrottsförbundet att klassikern blir av i Tammerfors 5-6 september.

Maria Huntington kan börja förbereda sig för landskamp i hemstaden.

– På samma sätt som när det gäller fotbollsspelarna kommer man behandla friidrottarna som undantag", säger Pipa Turvanen, på arbets- och näringsministeriet till Yle.

In i det sista var det osäkert om regeringen skulle bevilja tillstånd för tävlingen med tanke på de restriktioner som Finland har mot svenskar som reser in i landet.

Men myndigheterna biföll förbundets önskan om specialarrangemang vid in- och utresa samt då det gäller karantän.

De finska myndigheterna förutsätter att de svenska idrottarna reser till Tammerfors med charterflyg och att idrottarna reser till landskampen samma dag de skall tävla.

Flygen går direkt till Pirkkala och därifrån transporteras idrottarna direkt till Ratina och sedan tillbaka till flygplatsen.

I väntan på sina respektive grenar kommer de svenska idrottarna att tillbringa tiden i utrymmen som är särskilt avsedda för dem.

Publik tillåts men med restriktioner. Säkerhetsavstånden mellan åskådarna betonas och detta märks i antalet biljetter som kommer till försäljning.

ANDRA LÄSER