Kritik mot svensk toppchefs skattekommentar – "vad fan får jag"

– Vad fan får jag för pengarna, sade Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling när han konfronterades för sin skatteplanering genom bolag på Malta. Uttalandet får hård kritik i Sverige.

Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling får skarp kritik för sitt uttalande om det svenska skattesystemet, och har under måndagen förtydligat det med att han talat som privatperson och inte representant för arbetsgivarorganisationen.
STOCKHOLM Avslöjandet om Leif Östlings skatteupplägg kommer i samband med den internationella "Paradisläckan".
Enligt SVT ska han ha grundat ett bolag på Malta 2005 dit han styrt konsultarvoden från verksamhet i utlandet. Han var då vd för lastbilstillverkaren Scania.
I bolaget ska också finnas aktier som enligt Östling härstammat från 1980-talet då han var verksam i Nederländerna.
Bolagsskatten på Malta är mycket låg för utländska ägare.
I sig är Leif Östlings arrangemang inte olagligt, i alla fall enligt de uppgifter som finns nu. Däremot har en diskussion om det moraliska i det uppstått i Sverige. Bland andra finansminister Magdalena Andersson kommenterar Paradisläckan med att "en rik elit smiter när våra skattebetalare finansierar polisen, skolan och vården".
Mest uppmärksamhet har ändå Östlings uttalande när han konfronteras med uppgifterna fått.
– Folk har ju planering och ser över sin ekonomi. Det är ett problem med det svenska skattesystemet, att det är så vansinnigt höga skatter i det här landet, sade han till i SVT-programmet Uppdrag granskning.
Och vidare:
– Man frågar sig också, betalar man in 20-30 miljoner om året, vad fan får jag för pengarna?
På social medier trendar #vadfanfårjag med kommentarer om girighet och uppräkningar av vad skattemedlen går till.

Förklarar sig

Leif Östling skriver på Svenskt Näringslivs sajt att han uttryckt sig slarvigt.
"Det jag försökte säga var att jag personligen använt den i mycket liten utsträckning jämfört med mitt finansiella bidrag till den."
Svenskt Näringsliv är arbetsgivarorganisation och företräder privata företag i Sverige – i Finland är motsvarigheten Finlands näringsliv EK.
I styrelsen finns medlemmar som nu kritiserar ordförandens uttalande och upplägg och menar att det skadar organisationen.
– Som medlem i Svenskt Näringsliv är det inte den här bilden, att alla företag framstår som skattefifflare, av företag som jag vill ha, säger exempelvis Maria Mattsson Mähl till Dagens Nyheter.
Men Östling får också stöd. På marknadsliberala tankesmedjan Timbro säger Johan Ingerö att hans fråga är rimlig i och med att han har betalat över 10 miljoner euro i skatt till Sverige de senaste sju åren.
– Det blir en story för att han är rik, säger Ingerö till SVT.

ANDRA LÄSER