Ishockeyförbundet bestrider rykten om Anni Vuohijoki – ingen av herrlandslagsspelarna har blivit trakasserad

Ishockeyförbundet dementerar uppgifterna om att Olympiska kommitténs styrelsemedlem Anni Vuohijoki skulle ha trakasserat herrlandslagsspelare under OS i Peking.

Anni Vuohijoki anklagade Olympiska kommitténs ordförande Jan Vapaavuori för att styra genom rädsla.
Marcus Lindqvist
02.04.2022 19:20 UPPDATERAD 02.04.2022 23:04
Tyngdlyftningsstjärnan Anni Vuohijoki gick på fredagen ut med ett chockerande öppet brev till idrottsrörelsen, där hon avslöjade att också hon blivit utpekad för sexuella trakasserier. Det här kommer i eftermälet av trakasseriskandalen kring toppidrottschefen Mika Lehtimäki. Vuohijoki skrev också att hon lämnar Olympiska kommitténs styrelse.
"Två timmar efter att Mika Lehtimäki avgått 28.3 fick jag en mejl, där Olympiska kommitténs ordförande framför en anklagelse, om att jag är misstänkt för sexuellt trakasseri. Det stod inte närmare vad som hänt eller vem det gäller. Tidpunkten och platsen var angiven. Det var en tävlingsresa", skrev hon.
Senare rapporterade nyhetsbyrån STT att misstankarna gäller OS i Peking, där Vuohijoki var på plats i egenskap av idrottarrepresentant i Olympiska kommitténs styrelse. Enligt STT:s uppgifter ska ha Vuohijoki ha trakasserat spelare i Finlands herrlandslag i ishockey. Men det här dementeras av Finlands ishockeyförbund.
– Enligt de uppgifter vi har fått har ingen av spelarna upplevt osakligt beteende eller sexuellt trakasseri under OS, säger Ishockeyförbundets ordförande Harri Nummela i ett uttalande.
Ishockeyförbundet har kontaktat spelarna efter att Vuohijoki kommit ut med sitt öppna brev. Men Nummela avslöjar för Yle Urheilu att han hört likadana rykten förut.
– Vi hörde rykten förut och diskuterade då med spelarna. Det var någon gång efter OS, säger Nummela till Yle Urheilu.
Vuohijoki berättade att hon blivit förhörd om anklagelserna av Vapaavuori och Olympiska kommitténs HR-chef under onsdagen. Hon hade fått veta att det inte finns några direkta anklagelser, utan att det bara handlade om rykten. Hon upplevde att Vapaavuori utnyttjade anklagelserna mot henne – "det här är att styra genom rädsla". Under torsdagens presskonferens talade Vapaavuori dock om ett annat fall av sexuella trakasserier, utöver Mika Lehtimäkis fall. Vapaavuori bekräftade senare för Vuohijoki att han avsåg henne.
Vuohijoki bad Finlands centrum för etik inom idrott Suek om en utredning av misstankarna. Suek meddelade på fredagen att man inleder en utredning om ett möjligt fall av en allvarlig etisk förbrytelse under OS i Peking. Både Anni Vuohijoki och Finlands Olympiska kommitté ska ha anmält saken för Suek.
– Jag talar alltid öppet om sexualitet. Jag ljuger aldrig och besvarar frågor direkt. Öppenhet är en del av mig och sexualitet en del av mänsklighet. Eftersom det handlar om idrottskretsar, tänkte jag först att någon kan ha blivit upprörd över hurdan jag är. Det finns mycket som är tabu inom idrotten. Men det är en lång väg från att tala om sex till sexuellt trakasseri, skrev Vuohijoki i sitt öppna brev.

ANDRA LÄSER