Nya VM-arenan är redo för årets största finländska idrottsfest

Om drygt fyra månader släpps pucken i isen för premiärmatchen i ishockey-VM i den nya arenan i Tammerfors. Nokiaarenan har flera smarta lösningar som bidrar till att den kommer att bjuda den finländska publiken på en idrottsupplevelse utöver det vanliga.

Den nya arenans videoskärm är dubbelt så stor som den som finns i Hartwallarenan i Helsingfors.
Välkommen till framtiden!
Så kunde det mycket väl stå i den stora entréhallen i den nybyggda Nokiaarenan i Tammerfors. För idrottspubliken kommer arenan att bli bekant senast i maj då ishockey-VM för herrar avgörs i hallen och Mörkö-Marko Anttila och de övriga lejonen intar huvudscenen för att underhålla publiken.
Om publiken tillåts komma till arenan. För tillfället är det publikstopp i Nokiaarenan men HBL bekantade sig med hallen innan de nuvarande restriktionerna trädde i kraft i slutet av december.
De första matcherna i Nokiaarenan spelades i början av december.
Tillbaka till entréhallen. Den är, precis som resten av arenan, designad för att betjäna publiken och göra upplevelsen i hallen så smidig som möjlig.
Den finländska hockeypubliken är van att köa i ur och skur med biljetten krampaktigt i handen för att komma in i hallen. I Tammerfors är lösningen att släppa in människorna i själva entréhallen utan någon biljettkontroll. Entrén kommer att vara öppen för allmänheten också då själva arenan är stängd. Det betyder att de som kommer till arenan kan ta sig in i värmen innan de köar för att visa biljetterna i någon av de många portarna som finns till själva arenan.
Men det gäller att köpa biljetterna på förhand – i arenan finns det ingen biljettförsäljning. Biljetterna visas för automatiska läsare som öppnar porten då rätt biljett skannats av i biljettläsaren.
Det finns gott om plats för benen på läktarna i Nokiaarenan.
Det här är alltså arrangemangen under normala omständigheter. I samband med coronapandemin är det möjligt att allt inte kommer att kunna skötas enligt de ursprungliga och smidiga planerna.
Inne i entréhallen finns restauranger och förhoppningen är att den finländska publiken hittar till hallen i god tid före matchen. I dagens läge bildas ofta köer vid finländska idrottsanläggningar då de flesta åskådarna anländer till hallen en kvart före tävlingsstart.
Den nya arenan i Tammerfors står värd för ishockey-VM för herrar i maj.
Ett stort plus är förstås att arenan är på promenadavstånd från Tammerfors centrum och bara ett stenkast från järnvägsstationen. Det betyder att publiken kan ta sig till hallen till fots i stället för att ställa till med trafikkaos kring arenan – något som är rätt vanligt på många orter.
Väl inne i arenan slås en av hur mycket utrymme det finns i jämförelse med Hartwallarenan som fungerat som lejonens hem sedan den byggdes inför hemma-VM 1997.
Medan en i arenan i Böle ofta tvingas trängas för att ta sig fram i de rätt smala korridorerna finns det betydligt mer utrymme under och bakom läktarna i Tammerforsarenan. Också toalettkapaciteten är på en helt annan nivå än i Helsingfors. Med fler än dubbelt så många toaletter ska publiken inte behöva tillbringa stora delar av pauserna med att köa. Det är rätt svårt att med säkerhet bilda sig en uppfattning om läget då matchen mellan Tappara och KalPa inte lockar samma storleks publik som landslagets matcher.

Ishockey-VM 2022

Ishockey-VM avgörs i Tammerfors och Helsingfors 13–29 maj.
Kanada, ROC*, Tyskland, Schweiz, Slovakien, Danmark, Kazakstan, Italien.
Finland, USA, Tjeckien, Sverige, Lettland, Norge, Belarus, Storbritannien.
I Tammerfors och Helsingfors.
I Tammerfors.
* Idrottens skiljedomstol beslutade i december 2020 att ryska idrottare inte får spela under den ryska flaggan eller att den ryska nationalsången får spelas under lagets matcher under olympiska spel och världsmästerskap fram till den 16 december 2022 som en dopningssanktion mot Ryssland. I turneringar anordnade av internationella ishockeyförbundet IIHF spelar laget under namnet "ROC".
Och i de matcher där åskådarna inte räcker till för att fylla läktarna kommer de övre läktarna att stängas av och täckas in med svarta skynken för att skapa en intimare stämning och så att inte stolarna gapar tomma. Det problemet lär ändå inte finnas i VM i vår – om inte restriktionerna förstås ställer till det.
Samtliga platser i den nya arenan har bra synlighet till isen.
Inne på läktarna är stämningen förväntansfull. Speakern hälsar publiken välkommen med orden "Välkomna till ishockeyns huvudstad i Finland". Och visst får den nya arenan tillsammans med de långa traditionerna i staden en att känna sig som om det är i Finlands hockeymecka en sitter.
I en av restaurangerna i arenan finns en vägg med bilder både från Sorsapuisto och från Hakametsähallen där Tammerforshockeyns långa och anrika traditioner lyfts fram och hyllas.
På läktaren är synligheten till isen bra oberoende var i arenan du råkar ha biljett. Och glädjande nog finns det gott om utrymme för benen. I en del hallar kläms knäna mot stolsryggen framför dig om du ens lite glider ner i stolen men inte här.
Det är med andra ord bara att luta sig tillbaka och njuta av hockeyn här.
Entréhallen är rymlig och luftig och ska bidra till att publiken inte ska behöva köa utomhus.
Och den stora videoskärmen, den så kallade jumbotronen som mäter imponerande 218 kvadratmeter, gör upplevelsen ännu bättre. Själva videoskärmen är dubbelt så stor som den i Hartwallarenan och de rundade hörnen gör att den knivskarpa bilden kan ses från alla platser på läktarna.
Förutom rörlig bild bjuds publiken på information och statistik som uppdateras hela tiden. Publiken kan följa med skottstatistik, tekningsstatistik, målvaktsräddningar, puckinnehav, passningsprocent med mera i realtid under matcherna.
Matchtiden och -ställningen syns förutom på jumbotronen på fyra platser i arenan. Det går med andra ord inte att undgå vem som leder och hur mycket tid det är kvar av matchen.

Nokiaarenan

Byggd: 2018–2020.
Publikkapacitet: 13 455 ishockey / 15 500 konsert.
Parkeringsplatser: 0.
Storlek: 50 000 kvadratmeter.
Första ishockeymatchen: Tappara–Ilves 3–6 3.12.2021.
Första konsert: Eppu Normaali 15.12.2021.
Första stora mästerskap: Ishockey-VM för herrar 13–29 maj 2022.
Arkitekt: Daniel Libeskind.
En kul detalj är arenans summer som ljuder som ett dimmhorn. Och på tal om arenans ljudvärld är kvaliteten på ljudet väldigt hög. Trots att musiken också i den här arenan spelas på rätt hög volym skräller det inte i högtalarna och ljudnivån är jämn och bra. Och speakerns röst hörs klart och tydligt – något som kan vara ett problem i en del äldre ishallar.
I pauserna finns det ett rätt brett utbud mat och dryck i arenan också om de fräschare och mer innovativa lösningarna lyser med sin frånvaro bland de 23 restaurangerna.
Arenans korridorer är tillräckligt breda för att det inte ska uppstå trängsel.
Det finns mycket positivt att säga om den nya arenan som kommer att bli bekant för speciellt hockeyvänner under vårens VM-turnering. Men en av sakerna som gör den till ett så fungerande koncept är att arenan kan anpassas till olika sorters evenemang.
Publikkapaciteten på hockeymatcher ligger på 13 455 medan kapaciteten på konserter som mest är 15 500. Tack vare att de nedersta läktarraderna går att flytta undan kan också publikkapaciteten nere på golvnivå utökas till 4 500 vilket är betydligt större än Hartwallarenans 3 000 platser.
Också restaurangerna är anpassningsbara för att kunna erbjuda publiken på olika slags evenemang passande traktering då publiken på en Slayer-konsert lär vara intresserad av annat än publiken på konståkningstävlingar.
Det finns sammanlagt 23 restauranger i den nya arenan i Tammerfors.
Med andra ord kan VM-publiken andas ut och förbereda sig för angenäma upplevelser på läktarna i Tammerfors.
VM-arenan kommer att erbjuda bästa tänkbara publikupplevelser för fansen som strömmar till hallen i maj.
Om inte restriktionerna sätter stopp för årets största idrottsfest i Finland.
Nokiaarenan ligger på promenadavstånd från både tågstationen och centrum.
ANDRA LÄSER